Udland

Grækenland advarer over SMS og højtalere: - Forsøg ikke at krydse grænsen

Søndag aften har EU's udenrigschef, Josep Borrell, meddelt, at han har indkaldt EU's udenrigsministre til hastemøde i den kommende uge.

Over højtalere og via beskeder til mobiltelefoner nær grænsen til Tyrkiet i det østlige Grækenland lød lørdag én kontant besked:

- Fra den græske regering: Grækenland øger grænsekontrollen til det maksimale. Forsøg ikke ulovligt at krydse de græske grænser.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters og det græske medie Greekreporter.

Ifølge Greekreporter blev beskederne meddelt på seks sprog - engelsk, tyrkisk, punjabi, farsi, pashto og bengali.

Meddelelsen kommer efter, at flere hundrede flygtninge og migranter de seneste dage har krydset grænsen fra Tyrkiet til Grækenland. Nogle har taget vandvejen til de græske øer Lesbos, Chios og Samos, mens andre har krydset landegrænsen til Grækenland via floden Maritsa.

Det sker efter Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan fredag åbnede grænserne mod Europa og gav flygtninge og migranter fri passage.

Imod tidligere aftale

Det er imidlertid stik imod den aftale som EU og Tyrkiet indgik i 2016 - her indvilligede Erdogan i at stoppe flygtningestrømmen mod EU.

Tyrkiets præsident Erdogan har truffet beslutningen om at ”åbne døren”, da han mener, at EU har været for langsomme med at sende økonomisk støtte til håndteringen af de mange flygtninge og migranter.

Vi vil ikke lukke dørene, og i den kommende periode vil dette fortsætte

Recep Erdogan, Præsident, Tyrkiet

- Vi vil ikke lukke dørene, og i den kommende periode vil dette fortsætte, siger Erdogan.

De græske grænsemyndigheder er dermed kommet på overarbejde.

- Vi kæmper. Vi gør alt for at holde grænserne lukkede, sagde Panagiotis Harelas, formand for forbundet af græske grænsebetjente lørdag.

Voldelige sammenstød

Lørdag forsøgte flere tusinde migranter at komme over grænsen ved flere grænseovergange til Grækenland. Men de blev presset tilbage af græsk politi, der skød med tåregas.

- Nu står det klart, at de ikke er flygtninge, de er ikke kun syrere. Der er mange nationaliteter, og det er en stor flygtningestrøm. Tyrkiet har sendt en flygtningebølge, som vi prøver at kontrollere, siger han.

Mange af de flygtninge og migranter, der lige nu befinder sig på den græske grænse har været undervejs i flere dage.

- Jeg har været her ved grænsen i tre dage. Situationen er meget tragisk. Jeg er ikke alene her. Her er nogle unge mænd, der er alene, og de er ligeglade. Men jeg har hele min familie med mig. Ingen hjælper ved for eksempel at give os noget til at beskytte os mod kulden. Alle udnytter os. Folk er nådesløse, siger Ahmad Abdullah fra Syrien.

- Vi giver ikke op. Vi insisterer på at fortsætte. For vi kan ikke være her mere. Vi har arbejdet uden at få noget for det. Alting er meningsløst. Vi kan ikke gå i skole eller noget som helst, fortæller en anden syrer, Mohammed Ali Bilal.

Konflikten blusset op

Samtidig er der gang i en voldsom optrapning i konflikten mellem Tyrkiet og Syrien.

Den seneste uge har budt på store tabstal hos både den tyrkiske og den syriske regeringshær i Idlib-provinsen i Syrien, der grænser op til Tyrkiet.

Idlib huser flere millioner civile, der under pres fra de optrappede krigshandlinger søger mod Tyrkiet.

Tyrkiets præsident Erdogan har i flere måneder advaret om det stigende flygtningepres, og det er derfor, at han nu har besluttet at åbne grænserne i den anden ende af landet – mod Grækenland

Tyrkiet huser allerede omkring 3,6 millioner flygtninge fra krigen i Syrien. Derudover er også mange irakere, iranere og afghanere, som gerne vil rejse videre til EU.

Europa ser bekymret til

Fra EU-toppens side ser man med bekymring på udviklingen ved den Tyrkiets grænse til EU.

- Vores førsteprioritet på det her tidspunkt er at sikre, at Grækenland og Bulgarien har vores fulde støtte. Vi står klar til at give yderligere støtte - herunder fra Frontex ved landegrænsen, skrev kommissionsformand Ursula von der Leyen på Twitter lørdag.

Søndag aften meddeler EU's udenrigschef, Josep Borrell, han i den kommende uge vil mødes med EU's udenrigsministre for at diskutere konsekvenserne af de nye kampe i Syrien og presset på europæiske grænser.

Nødbremse i spil

Også den danske regering følger tæt med i udviklingen i Tyrkiet.

Danmarks udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye (S), oplyser, at regeringen er parat til at bruge den såkaldte asylnødbremse, hvis situationen udvikler sig til en situation som i 2015, hvor tusindvis af flygtninge og migranter tog turen op igennem Europa.

- Med den såkaldte nødbremse kan vi midlertidigt lukke grænsen for asylansøgere, hvis der er tale om en krisesituation, hvor Dublin-samarbejdet reelt er holdt op med at fungere.

- Der er vi ikke endnu. Men det er et redskab, som vi selvfølgelig er klar til at bruge, hvis betingelserne for det er opfyldt, siger Mattias Tesfaye.