Coronavirus

Derfor tager Danmark ny coronavirus så alvorligt, selvom dødeligheden er lav

For den enkelte er det ikke en farlig virus, men for samfundet og sundhedsvæsnet kan den blive alvorlig.

Medier verden over har siden begyndelsen af 2020 rapporteret om den potentielt farlige coronavirus, der har spredt sig til store dele af kloden.

Og i denne uge hævede WHO sin risikovurdering fra det næsthøjeste til det højest mulige niveau.

Herhjemme er kun tre danskere indtil videre bekræftet smittet, mens en del flere sidder i hjemmekarantæne for at undgå smittefare.

Den nye coronavirus kan føre til sygdommen med det officielle navn covid-19, som jævnligt bliver sammenlignet med en helt almindelig sæsoninfluenza.

Samtidig har det lydt igen og igen, at dødeligheden er så lav, at det slet ikke er noget, der er værd at bekymre sig om.

Så hvorfor er beredskabet og mediedækningen af den nye virus overhovedet så omfattende?

Ved ikke nok

Bolette Søborg, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen, kan godt forstå, hvis danskerne undrer sig over, hvorfor der er så meget opmærksomhed rettet mod en virus, som – i det store billede – ikke er særlig farlig.

- For den enkelte ser det ikke ud til at være en alvorlig virus. Man skal ikke personligt gå rundt og være bekymret. Men kigger man i et samfundsperspektiv kan det godt belaste rigtig meget og betyde noget for sundhedsvæsnet, siger Bolette Søborg.

Hertil kommer, at coronavirussen stadig er ny. Vi ved stadig ikke ret meget om den, og sundhedsmyndigheder rundt om i verden er fortsat i gang med at kortlægge den.

- Vi ved ikke nok om den. Vi ved efterhånden mere, og det ser ikke ud som om, det er en meget alvorlig virus. Langt de fleste får meget lette symptomer, siger Bolette Søborg.

Det, der også er blevet slået fast, er, at der ikke er nogen immunitet overfor coronavirussen. Og det er relevant.

Sundhedsvæsnet skal ikke belastes

Fordi der ikke er nogen immunitet i befolkningen, vil de syge fylde meget i sundhedsvæsnet, forklarer Bolette Søborg. Og der er i forvejen fyldt op på de danske hospitaler.

- Vi interesser os fortsat for virusset, selvom langt de fleste får forholdsvis milde symptomer, fordi det ikke skal overbelaste sundhedsvæsnet. Derfor er det vigtigt hele tiden at begrænse smitten og gerne i så lang tid, så vi kommer ind i sommertid, hvor virus ikke spredes på samme måde, siger hun.

Overlæge og afdelingschef ved Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause peger også på, at det er for at undgå et overbelastet sundhedsvæsen, at coronavirussen er et højt prioriteret tema.

- Den her nye coronavirus ser ud til at svare til en almindelig influenza i forhold til farlighed. Grunden til, at vi tager det alvorligt, er mere ud fra samfundets interesser, da alle er modtagelige for virus, kan mange blive smittet på én gang, hvis der kommer smittespredning i samfundet, og det kan betyde, at flere patienter skal indlægges. Så det er ikke fordi, at det er en farlig virus for den enkelte person, men sundhedsvæsnet kan blive belastet, hvis der kommer smittespredning. siger Tyra Grove.