USA VALG

Biden vinder overraskende stor sejr i South Carolina

Joe Biden overgik selv de største forventninger i South Carolina. Men kan han vinde på landsplan?

Der var aldrig nogen tvivl.

I det øjeblik, valgstederne lukkede i South Carolina klokken 01 natten til søndag dansk tid, erklærede flere store medier, at Joe Biden ville vinde demokraternes primærvalg i South Carolina.

Og de fik ret.

Som flere og flere af de 2259 valgsteder talte deres stemmer op blev det krystalklart, at Biden havde vundet en overraskende stor sejr.

Med alle stemmerne talt op har Biden fået hele 48,4. Det er langt over forventningen i meningsmålingerne.

- For få dage siden erklærede alle de kloge hoveder os for døde. Men nu, takket være jer - det demokratiske partis bankende hjerte - er vi tilbage, sagde Joe Biden til sine støtter ved en valgfest i Columbia, South Carolina.

Bernie tager andenpladsen

De øvrige seks kandidater må altså kæmpe om bare halvdelen af stemmerne. Blandt dem har Bernie Sanders klaret sig bedst, men selv den hidtidige leder i delegerede må nøjes med 19,9 procent af stemmerne.

Ingen andre kandidater har krydset de 15 procent af stemmerne, der er et krav for at modtage delegerede. Det vil altså sige, at ingen andre end Biden og Sanders har fået noget ud af deres indsats i South Carolina.

Sejren var såre tiltrængt for den tidligere vicepræsident, der har fået en sløj start på sin kampagne.

Biden var længe set som favorit til at blive Demokraternes nominerede, men det ændrede sig lynhurtigt, da vælgerne rent faktisk begyndte at stemme. En skuffende fjerdeplads i Iowa blev fulgt op af en endnu mere elendig femteplads i New Hampshire, og en andenplads i Nevada gjorde ikke meget for at rette op på Bidens momentum, da han tabte med mange længder til Bernie Sanders.

Den gæld har han nu betalt tilbage, da hans vindermargin i South Carolina er omtrent lige så stor som Sanders' i Nevada. Og det var Sanders da heller ikke for fin til at erkende:

- Man kan ikke vinde dem allesammen, og i aften vandt vi ikke i South Carolina. Det bliver ikke det eneste nederlag, ingen vinder dem alle. Jeg vil lykønske Joe Biden med hans sejr, sagde Bernie Sanders fra sit vælgermøde i Virginia.

Sejrens størrelse er overraskende

Det er ikke noget chok, at Biden har vundet i South Carolina. Faktisk ville alt andet have været et chok, da han har ført i meningsmålingerne i staten i månedsvis. Men størrelsen på sejren er ganske overraskende, da den seneste måneds dårlige resultater havde kostet ham støtte, og en overgang så det endda ud til, at valget i South Carolina kunne blive særdeles tæt.

Det blev altså ikke tilfældet - sejren til Biden blev så stor som nogen kunne have håbet på, og den ser endda ud til at være meget bredt funderet. Bidens popularitet hos sorte vælgere har længe været taget for givet, men det ser ud til, at han har vundet stort blandt set alle forskellige befolkningsgrupper.

- Biden har virkelig klaret sig overraskende godt, også udover åbenlyse demografier. Han får for eksempel omkring 40 procent af stemmerne i områder med få sorte vælgere, skriver Nate Cohn fra New York Times.

Triumfen for Biden kommer på det bedst tænkelige tidspunkt. Der er nemlig bare to dage til Super Tuesday, og med denne sejr kan Biden gå ind til den afgørende dag med selvtillid og momentum.

De fire stater, der har stemt indtil videre, har nemlig blot været små forretter i det store billede. På tirsdag tager kandidaterne hul på hovedretten, når hele 14 stater, øgruppen Amerikansk Samoa samt demokratiske vælgere udenfor USA skal stemme. I alt skal 1344 delegerede allokeres den dag, mere end en tredjedel af det samlede tal.

Med det i mente er de 54 delegerede, kandidaterne kæmpede om i South Carolina ikke så vigtige, men de kan give medvind forud for den vigtige dag. Det blev hurtigt vist af Joe Bidens kampagne, der havde et stort opsving i online bidrag, da det stod klart, at de ville vinde.

Lyn-analyse

At Biden ikke bare vinder, men vinder med næsten 30 procentpoint over Sanders er helt afgørende. Til Sanders kan han sige: “Du har haft den nationale opmærksomhed og erfaringen fra valget i 2016, og jeg har ikke haft pengene, og alligevel har jeg blæst dig fuldstændig af banen i South Carolina. Du kan ikke samle partiet”. Og til Bloomberg kan han sige: “Forsvind, du har ikke troværdighed i dette parti, det har jeg”. Biden er dog udfordret på penge, og der er kun tre dage tilbage til Super Tirsdag. Med nattens resultat har han vundet retten til at være førsteudfordre til Bernie. Men er det nok? 

Tom Steyer dropper ud

Den næststørste historie efter Bidens sejr er, at feltet af kandidater blev mindre efter valget. Forretningsmanden Tom Steyer har opgivet sin kamp for at blive landets næste præsident.

- Ærligt talt kan jeg ikke længere se, at jeg kan vinde, konstaterede han nøgternt fra scenen.

Med 11,3 procent har Steyer ellers fået sit klart bedste resultat, og med en tredjeplads i South Carolina slår han kandidater som Elizabeth Warren, Pete Buttigieg og Amy Klobuchar. Men de 11 procent skal ses i lyset af, at Steyer har brugt langt flere ressourcer end nogen anden kandidat i staten, og det var et sted, hans kampagne havde satset på at skaffe et stort resultat. Og med det taget i betragtning var resultatet for stor en skuffelse for Steyer.

Millonæren kastede ikke sin støtte bag en af de andre kandidater med det samme, men det er muligt, han vil gøre det senere hen. Han lovede imidlertid at hjælpe Demokraterne med at slå Trump, hvem end den nominerede bliver.

- Enhver demokrat er en million gange bedre end Trump. Trump er en katastrofe, lød det fra Steyer.