Udland

Erdogan har åbnet grænsen mod Europa - græsk politi i slagsmål med migranter

Store grupper af immigranter og flygtninge er nu samlet ved den tyrkisk-græske grænse, hvor Tyrkiet har fjernet sine grænsevagter.

Græsk politi brugte lørdag morgen tåregas for at holde grupper af immigranter fra at krydse grænsen fra Tyrkiet til Grækenland.

Immigranterne kastede med sten fra den tyrkiske side af grænsen mod politifolkene, fortæller den græske tv-station Skai TV.

Grupper af immigranter og flygtninge i Tyrkiet har nærmet sig den tyrkisk-græske grænse de seneste dage, efter Tyrkiet torsdag meddelte, at man ikke længere ville forhindre flygtninge og immigranter i at forsøge at krydse grænsen og komme ind i EU.

Det seneste døgn har Grækenland afværget mere end 4000 forsøg på at komme til landet illegalt. Det oplyser myndighederne til Reuters, hvor de samtidig siger, at de vil skærpe sikkerheden ved samtlige af landets grænser mod Tyrkiet, herunder grænserne i havet omkring de græske øer.

Men den tyrkiske præsident Recep Erdogan sagde lørdag, at 18.000 flygtninge allerede har krydset grænsen til Europa.

Brud på EU-aftale

Hvis Tyrkiet ikke længere vil stoppe flygtningestrømmen mod Europa er det et brud på den aftale, som EU og Tyrkiet indgik i 2016.

Aftalen betød, at EU betalte mere end tre milliarder euro til Tyrkiet, som blandt andet skulle gå til at skabe bedre forhold til flygtninge i Tyrkiet - men også som betaling for, at tyrkerne stoppede strømmen.

Den tyrkiske præsident sagde lørdag på et pressemøde, at han vil fortsætte med at lade flygtningene krydse grænsen.

De tyrkiske grænsevagter har været forsvundet siden fredag morgen, fortæller borgmesteren i en af de græske grænsebyer, Vassilis Mavridis, til det græske netmedie Ekathimerini.

Men den græske premierminister Kyriakos Mitsotakis siger samtidig, at den græske regering stadig ikke vil acceptere nogle illegale flygtninge.

Den tyrkiske præsident sagde lørdag på et pressemøde, at han vil fortsætte med at lade flygtningene krydse grænsen.

Kampe i Idlib

Den nye politik fra Tyrkiets side kommer efter en ny bølge af flygtninge fra den nordlige, syriske provins Idlib, der søger mod Tyrkiet på flugt fra heftige kampe mellem syriske regeringstropper og russiske tropper på den ene side, og oprørere og tyrkiske tropper på den anden side.