Udland

Coronavirus optræder i to år gammel tegneserie

Side 26 i tegneserien fra 2017. Les Editions Albert René S.A.R.L.

Coronavirus kommer ikke fra Asterix' skaber, selvom det er flere år siden, at en af karaktererne bar navnet.

Hele verden følger i øjeblikket udviklingen i antallet af smittede af coronavirussen, der siden december har spredt sig fra Kina.

Mens det primært er de alvorlige nyheder, der fylder, har folk fra tegneserieverdenen dog fundet en sjov lille detalje.

Her har navnet nemlig været kendt i flere år.

For to år siden stod galleren Asterix fra den franske tegneserie af samme navn nemlig ansigt til ansigt med netop Coronavirus - i dette tilfælde i skikkelse af en maskeret, romersk skurk.

Og det har fået stor opmærksomhed i aviserne og på de sociale medier i Frankrig, hvor flere hundrede de seneste dage har delt billeder fra tegneserien.

- Her er vores favorit, der er kommet direkte fra Rom. Mesteren med X sejre og tilnavnet 'Den maskerede Auriga', den store CORONAVIRUS, står der i teksten til et billede af den muskuløse skurk, der kører igennem en jublende folkemængde i en forgyldt karet.

Coronavirus og Bacillus

Skurken optræder i den 37. udgave, 'Asterix i støvlelandet', der er skrevet af Jean-Yves Ferri og tegnet af Didier Conrad. Denne udgave udkom i efteråret 2017 med et samlet oplag på fem millioner.

Forsiden af den 37. udgave af Asterix.

Den gæve galler Asterix og hans makker Obelix deltager i tegneserien i et karet-kapløb, som Cæsar har arrangeret i Italien.

Og det er her, gallerne kæmper mod Coronavirus og hans sidekick Bacillus, der har det latinske navn for bakterie.

En side i historien om Asterix, Obelix og Coronavirus.

Ikke visionære

Forfatterne af tegneserien var dog ikke visionære. Coronavirussen, der efter udbruddet i Kina er blevet specificeret med navnet covid-19, er i virkeligheden en fælles betegnelse for en type virus, der i mange tilfælde er ufarlig.

Men virussen kan mutere fra en mere almindelig forkølelse og angribe luftvejene, som det for eksempel også var tilfældet under SARS-epidemien i 2003 og MERS i 2012. Og nu ved covid-19.

Men det er værd at notere sig, at tegneserie-skurken Coronavirus i sidste ende taber, som flere af brugerne på de sociale medier også påpeger.

At skaberne bag Asterix og Obelix vælger et navn som Coronavirus til deres skurk er ifølge tegneserieekspert og indehaver af tegneseriebutikken Fantask, Marit Nim, ikke så mærkeligt.

- De har altid karakterer med alle mulige skøre navne, som har en underliggende betydning. Det er en af de rigtig sjove ting ved at læse dem, siger hun.

Og det er ikke første gang, at virkeligheden har levet op til fantasien.

Simpsons-fans har tidligere fundet ni eksempler på, at seriens afsnit har udspillet sig i virkeligheden. Herunder Ebola-epidemien og en hestekødsskandale, der også ramte Danmark.