Coronavirus

WHO hæver risikovurdering til højest mulige niveau

Covid-19 har det seneste døgn spredt sig til en række nye lande, deriblandt Danmark. Og det bekymrer WHO.

Risikoen for global spredning af coronavirus er nu "meget høj".

Det mener verdenssundhedsorganisationen WHO, der fredag har hævet risikovurderingen fra "høj" til det højest mulige niveau.

Den nye vurdering kommer efter de seneste dages fortsatte stigning i antallet af smittede og antallet af lande, der er ramt af virussen. En udvikling, som WHO kalder for bekymrende.

- Det, vi ser i øjeblikket, er forbundne epidemier med covid-19 i adskillige lande, men de fleste tilfælde kan stadig spores til kendte områder med smittetilfælde. Vi ser i øjeblikket ikke beviser på, at virussen frit spreder sig i lokalsamfund, siger WHO's generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, på et pressemøde.

- Så længe det er tilfældet, har vi stadig en chance for at inddæmme denne coronavirus, tilføjer han.

Forbindelse til Norditalien

Han nævner, at Danmark, Estland, Litauen, Holland og Nigeria alle har konstateret deres første tilfælde af covid-19 i løbet af det seneste døgn.

I alle de tilfælde har de smittede forbindelse til Norditalien - det hårdest ramte område i Europa med foreløbig 655 bekræftede tilfælde - oplyser generalsekretæren. Det samme gælder for det andet danske tilfælde, der blev konstateret fredag, efter at WHO havde holdt pressemøde.

Tedros Adhanom Ghebreyesus oplyser, at Italien har eksporteret 24 smittetilfælde til 14 lande, mens andre 97 tilfælde er blevet eksporteret fra Iran til 11 lande.

Spredt til 49 lande

Mens tallene stiger i Europa, har Kina, hvor udbruddet startede, det seneste døgn bekræftet 329 nye tilfælde. Det er ifølge WHO det laveste antal i over en måned.

Kina har i alt rapporteret 78.959 smittetilfælde til WHO og 2791 dødsfald.

Uden for Kina er der ifølge WHO's tal bekræftet 4351 tilfælde og 67 dødsfald i 49 lande.