Udland

Tyrkiet truer med at åbne grænserne til Europa for syriske flygtninge

Mindst 33 tyrkiske soldater er ifølge Tyrkiet blevet dræbt i et luftangreb i den syriske provins Idlib.

En bølge af syriske flygtninge kan være på vej til Europa.

Det oplyser Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, ifølge en højtstående tyrkisk embedsmand.

- Vi har besluttet med øjeblikkelig virkning ikke at stoppe syriske flygtninge fra at nå til Europa via land eller hav, siger embedsmanden under forudsætning af anonymitet.

Meldingen kommer, efter at mindst 33 tyrkiske soldater torsdag blev dræbt i et luftangreb i den syriske provins Idlib.

Den optrappede situation i Idlib har medført en ny bølge af syriske flygtninge, der har sat kurs mod Tyrkiet.

Næsten 300 migranter, heriblandt syriske flygtninge, er allerede nået frem til den tyrkiske provins Edirne på grænsen til Grækenland. De ønsker at krydse ind i Europa, skriver nyhedsbureauet DHA.

En anden gruppe migranter er kommet til kystområdet Ayvacik i Canakkale i det vestlige Tyrkiet. Deres destination er den græske ø Lesbos i både ifølge DHA.

USA fordømmer angreb

Tyrkiet huser allerede omkring 3,7 millioner syriske flygtninge. Som led i en aftale fra 2016 har EU bidraget med milliarder af euro til Tyrkiet, som til gengæld har begrænset antallet af flygtninge, der bevæger sig videre mod Europa.

USA fordømmer det syriske angreb på Tyrkiets styrker i Idlib. Det fremgår af en pressemeddelelse fra det amerikanske udenrigsministerium natten til fredag dansk tid.

- Vi støtter vores Nato-allierede Tyrkiet, siger en talsmand for ministeriet i meddelelsen.

Tyrkiet anklager de syriske regeringsstyrker for at stå bag angrebet. Også USA anklager den syriske præsident, Bashar al-Assad, og hans allierede for at stå bag.

- Vi opfordrer til et omgående stop for de foragtelige angreb begået af Assad-regimet, Rusland og iranskstøttede styrker, lyder det videre fra USA.

- Vi undersøger nu mulighederne for, hvordan vi bedst kan støtte Tyrkiet i denne krise, skriver udenrigsministeriet desuden ifølge nyhedsbureauet AFP.

Rusland afviser indblanden

Ruslands forsvarsministerium afviser at have noget at gøre med angrebet torsdag. Det siger ministeriet fredag morgen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig lyder det fra ministeriet, at de tyrkiske tropper, der blev ramt af angrebet, ikke burde have været i det syriske område, de var i, og at Ankara ikke havde informeret Moskva på forhånd om placeringen.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, har i et opkald til den tyrkiske regering ligeledes fordømt angrebet.

Det oplyser Stoltenbergs talsmand natten til fredag.

- Stoltenberg fordømte de fortsatte og uovervejede angreb begået af det syriske regime og dets støtte Rusland i Idlib-provinsen, siger talsmanden.

- Han opfordrede dem til at stoppe offensiven, respektere international lovgivning og støtte FN's bestræbelser på at finde en fredelig løsning.

De seneste dage er situationen i Idlib-provinsen, der er den sidste oprørskontrollerede provins i Syrien, blevet drastisk forværret.

FN har advaret om, at kampene rykker nærmere og nærmere på flygtningelejre med internt fordrevne i området.