Udland

Fra lørdag er al offentlig transport i Luxembourg gratis

Det nye tiltag skal blandt andet være med til at aflaste landets veje.

Fra lørdag vil det ikke længere være nødvendigt at købe en billet, hvis du skal med offentlig transport i Storhertugdømmet Luxembourg.

Da datoen skiftede til 29. februar, blev al offentlig transport i landet nemlig gratis. Det skriver det britiske medie The Independent.

Et tiltag, som landets minister for transport og byplanlægning François Bausch kalder "den sociale prik over i'et i den globale strategi for en multimodal revolution".

Egentlig skulle tiltaget først træde i kraft 1. marts, men regeringen har valgt at flytte lanceringen 24 timer frem, så det kan starte i forbindelse med landets fejring af skudåret.

Ny regering, ny linje

Landsdækkende fri transport er en nøglebrik i politikken mellem Luxembourgs regeringskoalition, der består af det Demokratiske parti, De Grønne og Socialdemokratiet.

Det nye tiltag skal - udover at gøre byen grønnere - blandt andet være med til at aflaste vejene. Hovedstaden Luxembourg er en af de byer i verden, der har den største trafikale overbelastning.

Landet besidder da også ifølge The Independent rekorden som det sted i EU, der har flest biler per indbygger. Samtidig bruger kun én ud af fem pendlere offentlig transport, lyder det.

Det er dog ikke alle billetter, der bliver afskaffet. Vil man rejse i finere selskab på første klasse, vil det stadig være nødvendigt at anskaffe sig en af slagsen.

Ifølge François Bausch skal det muliggøre, at folk, der gerne vil arbejde i toget, kan gøre det i ro og mag.

Den sidste mulighed for at betale den aktuelle billetafgift på 2 euro (cirka 15 kroner) var på bus nummer seks fra stoppet Pletzer i forstaden Helfenterbruck klokken 23.59 fredag.