Coronavirus

Ansat på norsk sygehus smittet - kan have haft kontakt til over 100 personer

Det er en alvorlig situation, siger sygehusets direktør.

En ansat på Oslo Universitetssykehus har fået påvist smitte med covid-19. Det kom frem på et pressemøde i den norske hovedstad fredag aften.

Medarbejderen er ansat på sygehusets øjenafdeling og var på arbejde mandag og tirsdag i denne uge, men er nu sat i hjemmekarantæne.

Vedkommende var kommet hjem fra ferie i weekenden og mærkede første gang symptomer natten til tirsdag.

Medarbejderen kontaktede derfor den infektionsmedicinske bagvagt på sygehuset og spurgte, om det var nødvendigt at blive testet for coronavirus, men fik afslag. Det bekræfter Hilde Myhren, der er afdelingsdirektør på sygehuset, til avisen VG.

- Det er en meget vanskelig vurdering. Mange ringer og spørger, om de skal testes. Der er pres på at gennemføre test, så vi har lavet reglerne sådan, at du skal have tydelige symptomer og være i 'mistænktgruppen' for at blive testet, siger Myhren.

Ifølge sygehuset har den smittede kun lette luftvejssymptomer og ikke haft behov for behandling.

Sygehusets administrerende direktør, Bjørn Atle Bjørnbeth, fortæller ifølge det norske nyhedsbureau NTB, at den ansatte først onsdag vurderede sine symptomer så alvorlige, at vedkommende valgte at blive hjemme.

- Vi er meget sikre på, at vedkommende ikke er blevet smittet på sygehuset, men havde smitten med sig fra en ferie i Norditalien, fortæller han.

Kan have haft kontakt til mange

11 andre ansatte på sygehuset i Oslo bliver fredag aften testet for smitte med covid-19, skriver TV 2 Norge. Ifølge NRK har fire ansatte fået luftvejsproblemer.

Ifølge sygehusdirektøren har der været over 100 patienter på øjenafdelingen i de dage, hvor den virussmittede medarbejder var på arbejde.

- I forhold til smitteinddæmning er det alvorligt. For vi ser jo nu, at spredningen af virussen kan tage udgangspunkt i en sundhedsinstitution. Det er ikke en situation, vi synes, er særlig behagelig, siger Bjørn Atle Bjørnbeth.

Direktøren oplyser, at sygehuset har overblik over, hvem medarbejderen har haft kontakt til, og at sygehuset nu er i gang med at kontakte de pågældende personer og rådgive dem.

Norge forbereder sig på mange smittede

Norges første tilfælde af covid-19 blev påvist onsdag, men med den ansatte på Ullevål Sygehus er der nu påvist seks tilfælde i Norge, oplyser de norske sundhedsmyndigheder.

Tidligere på ugen oplyste Bjørn Guldvog, der er direktør i den norske sundhedsstyrelse, at myndighederne forbereder sig på, at op mod 25 procent af den norske befolkning vil blive smittet med den nye coronavirus.

Det kan medføre mellem 14.000 og 16.500 ekstra indlæggelser på norske hospitaler.

Verdenssundhedsorganisationen WHO hævede fredag sin risikovurdering for det nye coronavirus til højeste niveau.