Udland

Undersøgelse: Jo større og dyrere bil, jo 'dummere' bilist

Særligt folk der kører i hurtige tyske biler som for eksempel BMW, er slemme til at sætte sig selv først i trafikken. BMW

To videnskabelige undersøgelser viser en klar sammenhæng: Folk med dyre biler er dummere bilister.

En ny amerikansk undersøgelse viser, at jo dyrere bil man kører i, jo mindre hensyn tager man generelt til andre mennesker i trafikken.

Forskerne fra University of Nevada, der står bag undersøgelsen, har regnet den amerikanske sammenhæng mellem en dyr bil og et dumt svin bag rattet nøjagtigt og videnskabeligt ud:

For hver 1000 dollar (knap 7000 danske kroner) en amerikaners bil bliver dyrere, er der tre procent mindre chance for, at han vil stoppe eller sætte farten ned for at lade en fodgænger krydse vejen i et fodgængerfelt.

- Det er muligt, at ejere af dyre biler føler sig bedre end andre, der benytter sig af vejen, skriver forskerne i deres undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet ScienceDirect.

Den amerikanske undersøgelse bakkes op af en finsk undersøgelse, der blev offentliggjort tidligere i år, skriver CNN.

Undersøgelsen fra universitetet i Helsinki har undersøgt knap 2000 finske bilejeres økonomiske status og valg af bilmærke samt deres mest udtalte psykologiske karaktertræk.

- Jeg havde lagt mærke til, at de bilister, der var mest tilbøjelige til at køre over for rødt lys, ikke stoppede for fodgængere og generelt kørte hensynsløst og hurtigt ofte var dem, der kørte i hurtige tyske biler, forklarer sociologiprofessor Jan-Erik Lönnquist til universitetets nyhedsbrev.

For hver 1000 dollar en amerikaners bil bliver dyrere, er der tre procent mindre chance for, at han vil stoppe eller sætte farten ned for at lade en fodgænger krydse vejen i et fodgængerfelt.

Undersøgelse fra University of Nevada

Og hans undersøgelse bekræftede den observation. Der var den sammenhæng, at ejere af dyre biler med høj status ofte udviste karaktertræk som stædighed, diskussionslyst, kværulanteri og mangel på empati.

- Disse karaktertræk forklarer deres ønske om at eje disse højstatusprodukter, og samtidigt forklarer det også, hvorfor disse mennesker overtræder færdselsreglerne oftere end andre, siger Jan-Erik Lönnquist.

Interessant nok fandt de finske forskere ikke denne sammenhæng hos de kvinder, der deltog i undersøgelsen. Sammenhængen kunne kun registreres blandt mandlige bilejere.

- Disse mænd ser ofte sig selv som andre overlegne og vil gerne vise det, siger sociologiprofessoren.

Stopper mest for kvinder og hvide

I den amerikanske undersøgelse lod forskerne fire forskellige forsøgspersoner træde ud i et fodgængerfelt, netop som bilerne nærmede sig.

De fire forsøgspersoner var en hvid mand, en hvid kvinde, en sort mand og en sort kvinde.

Resultatet var, at bilisterne generelt var mere tilbøjelige til at stoppe for kvinder end for mænd og mere tilbøjelige til at stoppe for hvide end for sorte.

Ingen af disse forskelle var dog tilnærmelsesvis lige så store som de forskelle, der kunne registres mellem dyre og mere jævne biler, skriver University of Nevada i sin undersøgelse.