Udland

Nye problemer for Biden - talte usandt om sin egen anholdelse

Den demokratiske præsidentkandidat Joe Bidens kampagnestab har måttet indrømme, at han ikke talte sandt om anholdelse i Sydafrika.

Forud for primærvalget i delstaten South Carolina på lørdag er Joe Biden løbet ind i problemer.

Ifølge BBC har en vicechef for Joe Bidens kampagne nu måttet indrømme, at en historie, som Biden har fortalt, om, hvordan han blev anholdt i Sydafrika i 70'erne, da han ville besøge landets senere præsident Nelson Mandela i fængslet, ikke er sand.

Historien om anholdelsen fortalte Biden ifølge BBC første gang ved et event i South Carolina tidligere på måneden. Biden fortalte, at han havde besøgt Sydafrika i sin tid som senator i Delaware i 70'erne sammen med en delegation af amerikanske politikere, som havde planlagt et besøg hos Nelson Mandela i fængslet.

Under turen fortalte Biden, at "han havde haft den store ære at blive anholdt sammen med vores FN-ambassadør på gaden i Soweto, mens vi prøvede at få fat i Mandela på Robben Island".

Problemet er imidlertid, at Robben Island ligger 1223 kilometer fra Soweto.

"Ligner senil ældre herre"

Ved en brunch i Las Vegas i sidste uge sagde Biden desuden, at Mandela havde takket ham for hans indsats.

- Han lagde sine arme omkring mig og sagde: "Jeg vil takke dig". Jeg spurgte: " Hvad takker du mig for, hr. præsident?" Han svarede: "Du prøvede at komme og besøge mig, og du blev anholdt, fordi du ville besøge mig", fortalte Joe Biden tilhørerne i Las Vegas.

Nelson Mandela, der efter sin løsladelse var Sydafrikas præsident fra 1994 til 1999, døde i 2013, 95 år gammel.

Nu har Joe Bidens kampagnestab altså måttet indrømme, at historien om Bidens anholdelse ikke passer. Ifølge vicechefen for kampagnen refererer Biden til en episode, hvor han "blev adskilt" fra sorte kollegaer i en lufthavn.

Ifølge Mirco Reimer-Elster, TV 2s USA-analytiker, bidrager episoden til at så yderligere tvivl om Biden hos mange demokratiske vælgere.

- Episoder som denne her er med til at forstærke fortællingen om, at Biden ligner en senil ældre herre, der hellere burde gå på pension end efter præsidentposten, siger Mirco Reimer-Elster.

Sanders fører

Biden satser på støtte fra de sorte vælgere under primærvalget i South Carolina på lørdag. En delstat, hvor Biden lige nu ifølge Real Clear Politics' meningsmålinger står til at vinde overbevisende med 31,4 procent af stemmerne foran Bernie Sanders, der står til en andenplads og 20,6 procent af stemmerne.

Onsdag sikrede Joe Biden sig støtte fra James Clayburn, en demokratisk kongresmand og sort politiker, der bliver regnet for nøglen til at sikre sig de sorte stemmer i staten. Og disse udgør mere end halvdelen af de demokratiske vælgere i South Carolina.

Inden primærvalgene startede, anså mange Joe Biden, der var vicepræsident under USA's tidligere præsident Barack Obama, som favorit til at ende som demokraternes præsidentkandidat ved præsidentvalget i november.

Men den ét år ældre Bernie Sanders har foreløbigt bragt sig sikkert i spidsen i kapløbet med en stor sejr i Nevada, sejr i New Hampshire og en sikker andenplads - kun knebent slået af Pete Buttigieg - i Iowa.

Det er resultater, der gør Bidens ambition om at vinde South Carolina overbevisende altafgørende inden den såkaldte Super Tuesday på tirsdag. Her afgør demokratiske vælgere i 14 delstater, hvilken kandidat de foretrækker.

- Joe Biden har selv sagt, at det er afgørende for hans valgkamp, at han vinder South Carolina. Men det er lykkedes Bernie Sanders at indsamle 274 millioner kroner mere end Biden. Og de sorte vælgere i South Carolina spørger måske også sig selv, om Biden kan slå Trump ved et præsidentvalg, hvis han ikke engang kan slå Sanders i Iowa, siger Mirco Reimer-Elster.