Karantæne på krydstogtskib fik antallet af smittede til at eksplodere

Eksperter kritiserer, at passagererne blev isoleret deres kahytter, mens besætningen gik frit rundt mellem hinanden.

Eksperter i virussmitte kritiserer nu skarpt beslutningen om at isolere passagerer og besætning ombord på krydstogtsskibet Diamond Princess.

Skibet med 3711 passagerer og besætningsmedlemmer ombord lå i karantæne i 14 dage i den japanske havneby Yokohama i et forsøg på at standse spredningen af coronavirus om bord.

Det lykkedes ikke.

- Karantænen kan ikke retfærdiggøres. Den tillod virussen at få tag i passagerne ombord en efter en, siger en amerikansk ekspert i virus-smitte, Amesh Adalja til magasinet Business Insider.

Tallene taler for sig selv:

Den første melding om, at der var smitte ombord, kom 1. februar, da en passager, der var gået fra borde i Hongkong, blev testet positiv for coronavirus.

Tre dage senere, da Diamond Princess var nået til Yokohama, slog de japanske myndigheder storalarm og beordrede krydstogtsskibet i 14 dages karantæne. Samtidigt fandt man 10 tilfælde af corona-smitte ombord.

Nu, tre uger efter, er den 14 dages karantæne overstået og passagerne og dele af besætningen er spredt over hele verden.

Og antallet af smittede er eksploderet.

Over 700 smittede

Ifølge CNN er antallet af smittede passagerer og besætningsmedlemmer nu oppe på 705, hvoraf fire er døde.

Mindst 20 passagerer, der blev testet negative, da de forlod skibet, er siden blevet testet positive.

Desuden er mindst otte af de redningsfolk, læger og sygeplejersker, der har været ombord på krydstogtskibet for at tilse patienterne nu ramt af sygdommen covid-19 – den sygdom, der rammer smittede.

Resten af de omkring 90 sundhedspersoner, der har været ombord, er nu sat i 14 dages karantæne.

23 japanske passagerer kom ved en fejl til at forlade skibet i Yokohama uden at blive testet, og rejste derefter hjem på egen hånd. Nu er de japanske myndigheder i fuld gang med at opspore og teste disse personer.

- Vi er frygteligt kede af det. Vi vil gøre alt for at sikre, at den slags fejl ikke kan ske igen, siger den japanske sundhedsminister Katsunobu Kato til Japan Times.

Besætningen måtte arbejde

Kritikken af at gøre Diamond Princess til et karantæneskib handler især om, at mens passagerne blev isoleret i deres kahytter, så traf myndighederne en afgørende beslutning med hensyn til de 1045 besætningsmedlemmer.

Af praktiske grunde besluttede man, at de ikke kunne isoleres. Det var nødvendigt, at de kunne bevæge sig frit rundt mellem hinanden, for at kunne opvarte og betjene passagerne i kahytterne.

Det var ”videnskabeligt set” ikke den rigtige beslutning, indrømmer Norio Ohmagari, der har været videnskabelig rådgiver for den japanske regering i sagen omkring det karantæneramte krydstogtskib.

- Vi mistænkte dele af besætningen for at være smittet, allerede da karantænen startede. Men de var nødt til at bemande skibet, de blev nødt til at tage sig af passagerne, de blev nødt til at servere mad for passagerne, siger Norio Ohmagari til CNN.

Dele af besætningen om bord

Status nu er, at alle passagerer har forladt Diamond Princess for flere dage siden, mens en del af besætningen også er gået fra borde.

Mindst 150 af dem er konstateret smittet.

Onsdag blev hundredvis af filippinske besætningsmedlemmer fløjet hjem. Andre nationaliteter, som for eksempel indere og indonesere, er stadig ombord og i gang med en 14 dages karantæne, regnet med start fra den dag alle passagerne var gået fra borde.