Udland

Anklager om corona-sjusk på italiensk sygehus - efterforskning i gang

Lægerne på hospitalet i Codogno i Lombardiet, hvorfra coronasmitten spredte sig, afviser anklagerne.

Var det sjusk med rutinerne på et hospital i Codogno i Lombardiet i Italien, der gjorde, at coronavirus kunne sprede sig, efter en 38-årig mand som den første person i Italien fik konstateret covid-19?

Det skal en efterforskning udført af italienske anklagere nu afgøre, skriver blandt andet britiske The Guardian. I alt er mindst 14 personer i Italien nu døde af covid-19, mens over 500 er smittet.

Politiet har gennemført ransagninger på hospitalet i Codogno, som menes at være centralt for udbruddet af coronavirus i Italien, og på hospitalerne i Casalpusterlengo og Lodi.

Ransagningerne kommer, efter Italiens premierminister, Giuseppe Conte, har anklaget et unavngivet hospital for at bidrage til udbredelsen af coronavirus og for ikke at overholde korrekte procedurer.

- Anklager gør ondt

Ifølge det italienske medie Repubblica skal Conte senere have trukket disse anklager tilbage. På hospitalet i Codogno siger Giorgio Scanzi, overlæge på hospitalet, at personalet har gjort alt, hvad man kunne, for at forhindre smitten i at brede sig.

- Vi har gjort vores pligt, og vi har god samvittighed. Fra det første øjeblik i denne nødsituation har vi ikke forladt vores syge et øjeblik, siger Giorgio Scanzi.

Han fortæller, at personalet selv er blevet ramt.

- Nogle af os, blandt andet læger og sygeplejersker, er smittede og kæmper nu mod sygdommen. Vi er ikke helte, og vi beder ikke om taknemmelighed for vores arbejde. Men at lytte til disse anklager gør ondt og ydmyger os, siger han.

Menes at have smittet gravid kone

I de italienske medier har der været fokus på, om personalet på hospitalet i Codogno overså tegn på coronavirus hos den 38-årige mand, der stadig ligger alvorligt syg af covid-19 - nu på et hospital i Pavia syd for Milano.

Manden menes at have nået at smitte sin gravide kone, en ven, som han løb sammen med, samt tre ældre mennesker.

Ifølge italienske medier nåede den 38-årige at møde læger ved fire tilfælde i løbet af en periode på flere dage, inden alarmklokkerne begyndte at ringe.

Og da symptomerne blev taget alvorligt, skulle han have tilbragt 36 timer på hospitalet, indtil han til slut blev testet for coronavirus og derefter sat i karantæne, da han testede positiv.