Coronavirus

Italiens corona-offer nummer ét var mere end et nummer

Datter til dødsoffer protesterer mod, at dødsfaldene bliver til statistik og et spørgsmål om alder.

I weekenden gik det verden rundt, at Italien havde oplevet det første covid-19-dødsfald.

Offer nummer et døde fredag aften på hospitalet i Padova.

I dag har det vakt opsigt i Italien, at den dødes datter er stået frem med en lidenskabelig protest mod at faderen omtales som ”dødsoffer nummer et”.

- Han var min far, ikke bare et tal. Han var en lykkelig løve af en mand, ægtemand, far og bedstefar og en lidenskabelig kommunist, skriver datteren Vanessa om sin 78-årige far Adriano Trevistan.

Hendes debatindlæg i avisen La Repubblica har vakt debat i Italien, fortæller TV 2’s korrespondent i Italien Eva Ravnbøl.

- Hun er det første efterladte familiemedlem, der er stået frem og har fortalt sin historie. Det har rørt folk. Der har været en tendens til, at dødsfaldene bliver ufølsomt beskrevet og bliver affærdiget med, at det er ældre mennesker. Reaktionen på dødsfaldene har været sådan lidt: ”Nåh, det var gamle mennesker. Pyha”, fortæller hun.

Lægerne ville ikke teste ham

Italien er det land i Europa, der har flest døde som følge af covid-19. Tallet er nu oppe på 12 dødsfald, og det har skabt stor bekymring i befolkningen.

Især, fordi det i tilfælde som Adriano Trevistans, er svært at se, hvordan smitten er blevet spredt. Ifølge datterens beskrivelse rejste han aldrig nogen steder. End ikke en bryllupsrejse kunne konen få ham slæbt med på. Det eneste, han gjorde som pensionist, var at sidde på den lokale bar og spille kort og diskutere politik – og så en gang imellem gå til opera.

Det betød, at lægerne afviste at teste ham for coronavirus, da han blev syg med åndedrætsbesvær og feber.

- Lægen hævdede, at det var en banal influenza, fortæller datteren.

Først, da det var for sent, fik hun overtalt hospitalet til at teste faderen for coronavirus.

Beroliger befolkningen

Ifølge Eva Ravnbøl viser det, hvilken svær balancegang bølgen af sygdomstilfælde er for myndighederne.

- Det er forståeligt, at myndighederne gerne vil berolige befolkningen og understrege, at det er dem, der er oppe i årene og i forvejen lider af andre sygdomme, der bliver ramt. Men det betyder jo ikke, at det er lige meget. Det kan nemt komme til at virke ufølsomt. Det er ikke rimeligt at antyde, at de gamle ville være døde alligevel. Nej, de er døde af covid-19, siger hun.

Derfor har dagens beretning i La Repubblica ramt en nerve hos mange italienere. Som en af avisens læsere skriver:

- Der findes ikke førsteklasses og andenklasses døde.

Perspektiv

Ældre rammes særligt hårdt

Generelt er risikoen for at dø af coronavirus omkring to procent, men der er én gruppe, som rammes særligt hårdt, nemlig de ældre over 60 år.

Det fortæller to eksperter på området til Kristeligt Dagblad

- På de tal, vi foreløbig har, ser det ud, som om risikoen for at dø af sygdommen er størst, når man er over 60 år, og mindst, når man er under 10 år, siger professor Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut til avisen. Anders Fomsgaard påpeger dog, at man skal være varsom med at konkludere på baggrund af et land med et så anderledes sundhedsvæsen.

Ifølge professor Allan Randrup Thomsen fra institut for immunologi og mikrobiologi på Københavns Universitet tyder meget dog på, at dødeligheden også i Italien er højere blandt ældre og især blandt ældre med kroniske sygdomme.

Allan Randrup Thomsen siger til Kristeligt Dagblad, at risikoen formentlig øges både for de ældre generelt og især for de svagelige ældre, siger han til Kristeligt Dagblad.