Udland

21 af verdens mest forurenede byer ligger i samme land

Til gengæld er der lyspunkter at spore i Kina.

Indien topper endnu engang en trist statistik.

Luftforurening i Danmark

WHO anbefaler, at det gennemsnitlige årlige niveau af fine partikler (PM2,5) ligger under 10 mikrogram per kubrikmeter. I København ligger niveauet på 13 mikrogram per kubikmeter, i Odense på 15 og i Aarhus på 10, viser organisationens seneste opgørelse

Til sammenligning ligger det niveau på op til 21 mikrogram per kubrikmeter i Mexico City. 

Niveauerne kan dog svinge meget lokalt, derfor kan man tjekke sin egen adresse og niveauet for forskellige typer partikler på hjemmesiden her.

Kilder: WHO og professor Ole Hertel

Således ligger 21 af verdens 30 mest forurenede byer i 2019 i det asiatiske land. Heraf er seks indiske byer placeret i top ti.

Det skriver CNN på baggrund af den årlige rapport om luftkvaliteten i verden fra IQAir, en global virksomhed, der måler luftkvalitet.

Samtidig er Indien dog gået én by tilbage på listen i forhold til sidste år. I opgørelsen for 2018 var 22 indiske byer at finde på listen.

Ghaziabad, en forstad til den indiske hovedstad New Delhi i den nordlige delstat Uttar Pradesh, topper listen. Byen havde i 2019 i gennemsnit en koncentration af PM2,5 partikler - målestok for partikelforurening - på 110,2 PM2,5 i en kubikmeter luft.

Det er ni gange højere end det niveau, som USA's miljøbeskyttelsesmyndighed, Environmental Protection Agency, betragter som værende sund.

Mest presserende sundhedsrisiko

Sådan påvirker luftforurening din sundhed

Forureningen med partikler har betydning for vores sundhed på flere måder:

  • De bittesmå partikler kan give åndedrætsbesvær, påvirke blodet og ændre kroppens celler. I værste fald kan forureningen føre til udvikling af kræft.
  • Den påvirker hjertekredsløbet og dødelighed forbundet hermed.
  • Folk, der i forvejen har astma eller bronkitis, kan opleve, at symptomerne bliver værre eller oftere bliver syge.
  • Den har effekt på fødselsvægten, udvikling af diabetes og slagtilfælde
  • På længere sigt kan forureningen være skyld i hjerte- og lungesygdomme, kræft og dårligere lunger hos børn. 

Kilde: Miljøstyrelsen

Den høje forurening har flere gange fået myndighederne i Indien til at slå alarm. Tilbage i november 2019 blev der erklæret national sundhedskrise, efter luftkvalitetsindekset AQI målte et niveau på over 800 PM2,5 i visse dele af New Delhi. En koncentration, der er over tre gange så højt som det højeste niveau, der betegnes som "farligt."

Det er især mikroskopiske partikler, som er mindre end 2,5 mikrometer i diameter, der bliver betragtet som farlige. Disse er nemlig små nok til at nå dybt ned i lungerne og blodkredsløbet.

Blandt de mindste partikler er sulfat, nitrat og sort carbon, som er blevet forbundet med lunge- og hjertesygdomme og forringelse af flere immunfunktioner.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO fører luftforurening hvert år til syv millioner dødsfald på globalt plan,

- Luftforurening udgør den mest presserende sundhedsrisiko for vores globale befolkning, lyder det i rapporten fra AirVisual.

Ud over Indien leverer også Pakistan, Bangladesh flere byer til toppen af den triste liste.

I det hele taget er kun ét land udenfor Asien repræsenteret på listen. Det er i Sydafrika, hvor feriebyen Hartbeespoort er kommet på listen.

Lyspunkter i Kina

Til gengæld er der lyspunkter at finde i Kina, som i det hele taget har oplevet markante forbedringer i håndteringen af forurening i de senere år, lyder det i rapporten fra IQAir.

Således er den overordnede koncentration af forurening faldet med ni procent fra 2018 til 2019.

Derimod har både Indonesiens hovedstad Jakarta og Vietnams hovedstad Hanoi nu overhalet Beijing på listen over verdens mest forurenende hovedstæder.

Men der er lang vej endnu. 98 procent af de kinesiske byer overstiger fortsat WHO's guidelines - og 47 af disse er at finde på årets liste over de 100 mest forurenede byer i verden i 2019.