Coronavirus

Hvad sker der, når man er smittet? Få svar på spørgsmål om coronavirussen her

I denne artikel får du svar på en række spørgsmål om coronavirussen, der kan udvikle sig til den livsfarlige sygdom covid-19.

Hvad er coronavirus?

Coronavirusser er en stor familie af virusser. Hos mennesker kan de forårsage forskellige former for luftvejsinfektioner – alt fra almindelig forkølelse til de mere alvorlige infektioner som MERS og SARS. Den nyeste coronavirus, som har sit epicenter i den kinesiske Hubei-provins, forårsager sygdommen covid-19.

Hvad er covid-19?

Covid-19 er den luftvejsinfektion, der forårsages af den nyeste coronavirus. Både den nyeste coronavirus og covid-19 var ukendte inden udbruddet i millionbyen Wuhan i Kinas Hubei-provins.

Hvordan og hvornår smitter covid-19?

Covid-19 smitter fra person til person og hovedsageligt gennem direkte kontakt som dråber fra nys eller host. Det kan dog også ske ved indirekte kontakt, hvis en smittet afsætter viruspartikler på overflader som håndtag og lignende, som andre så får berøring med, men her er risikoen væsentlig mindre.

Undersøgelser peger på, at det er personer med tegn på sygdommen, der smitter. Men det er endnu ikke helt afklaret, om man smitter, hvis man er smittet uden symptomer, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Hvor farlig er covid-19?

Indtil videre har flere end 80.000 mennesker fået konstateret covid-19 ifølge det amerikanske universitet Johns Hopkins. Næsten 30.000 af dem er erklæret raske, mens omkring 2700 er døde som følge af sygdommen. Det svarer til omkring 3,4 procent af de syge.

Dødeligheden for covid-19's søstersygdomme, MERS og SARS, ligger på henholdsvis 34,4 og 9,6 procent.

Folk med et svagt helbred og ældre mennesker ser ud til at blive ramt hårdere af covid-19 ifølge WHO, der dog ikke konkluderer noget entydigt endnu.

Hvorfor kan man dø af covid-19?

Covid-19 ser ud til at være farligere end en almindelig forkølelsesvirus, fordi den angriber de nedre luftveje. En forkølelse sætter sig normalt kun i hoved og hals, mens covid-19 angriber lungerne. I svære tilfælde kan man få lungebetændelse, vand i lungerne, nyresvigt og dø af sygdommen.

Hvad er symptomerne på covid-19?

Ifølge Sundhedsstyrelsen tager det mellem 2 og 12 dage, fra man bliver udsat for smitte, til man bliver syg.  De første symptomer er feber, en følelse af udmattelse og tør hoste.

Nogle patienter har også haft muskelsmerter og åndedrætsbesvær, mens der i sjældne tilfælde er rapporteret om hovedpine, svimmelhed, mavepine, diarré, kvalme og opkast. Det fremgår af et kinesisk studie fra 7. februar, der er offentliggjort i lægetidsskriftet Journal of American Medical Association.

Hvad skal man gøre, hvis man har symptomer?

Føler du, at du har symptomer på smitte efter at have været i et område eller et land, hvor virussen er, så bliv hjemme og ring til lægen, vagtlægen eller Akuttelefonen. Det er vigtigt, at man ringer, inden man tager afsted til enten læge eller sygehus, så sundhedspersonalet kan tage de nødvendige forholdsregler.

Hvis du har symptomer, men ikke har været steder, hvor coronavirussen er udbredt, skal du forholde dig, som du plejer under sygdom. Er du bekymret, kan du kontakte din læge, men risikoen for coronasmitte er meget lille, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Hvad skal man gøre, hvis man rejser et sted, hvor der er coronavirus?

Sundhedsstyrelsen anbefaler tre tiltag, hvis man er ude at rejse:

  • Vask hænderne - brug gerne hånddesinfektion, hvis hænderne er rene og tørre.
  • Undgå kontakt med personer, der viser tegn på forkølelse og luftvejsinfektion.
  • Host eller nys i et engangslommetørklæde - alternativt i albuebøjningen.

Hold derudover gerne øje med Udenrigsministeriets rejsevejledning, som man kan finde her.

Hvad sker der, når folk bliver raske?

Den nye coronavirus minder meget om den influenzavirus, som vi kender herhjemme. Derfor er mønsteret for, hvad der sker, fra man bliver syg, til man bliver rask, formentlig også det samme. Det fortæller Jens Lundgren, professor i Infektionsmedicin ved Rigshospitalet og Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet, til TV 2.

- Hvis man bliver smittet med den nye coronavirus, danner man antistoffer i kroppen, ligesom man ville gøre ved en almindelig influenza. De antistoffer gør, at man formentligikke kan blive smittet igen med virussen. Når man er blevet rask, kan man leve sit liv som før – lige som ved influenza. 

Han understreger dog, at man stadig langtfra ved alt om den nye virus, og at billedet derfor kan ændre sig.

Hvordan er Danmark forberedt på et virusudbrud?

Hvis uheldet er ude, er flere kaserner og flyvestationer gjort klar til at modtage og isolere eventuelt smittede. Derudover er seks hospitaler i stand til at tage imod patienter, der mistænkes for at være smittet med coronavirus.

Hvor stor er risikoen for et virusudbrud i Danmark?

Mindst 15 danskere er bekræftet smittet med coronavirus, og direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm forventer, at vi kan komme til at se flere tilfælde af coronasmitte i Danmark.

Sundhedsstyrelsen skriver i en pressemeddelelse, at der dog kun er lav risiko for udbredt smitte i Danmark. Styrelsen skriver samtidig, at risikoen for, at sundhedsvæsenet bliver udfordret, også er lav.

Findes der en vaccine eller behandling mod covid-19?

Ikke endnu. Mulige vacciner og medicinbehandlinger er dog under udvikling og bliver i øjeblikket testet på medicinske klinikker, oplyser WHO.

Kan man blive smittet, hvis man køber ting over internettet?

Risikoen for at blive smittet af pakker, der kommer fra områder med coronaudbrud, er lav. Det skyldes ifølge WHO, at risikoen for, at en smittet person overfører virussen til en pakke, er lav. Risikoen for, at virussen overføres fra en pakke til en person, er også lav.

Hvad skal man gøre, hvis man kommer hjem fra et sted, hvor der har været covid-19?

De fleste rejsende, der har opholdt sig i områder med coronavirus, har meget lille risiko for at have været udsat for smitte, oplyser Sundhedsstyrelsen. Hvis man bliver syg, kan det skyldes meget andet end covid-19.

Har man været i områder med smitte, skal man være opmærksom på, om man udvikler tegn på sygdom i luftvejene med feber, hoste eller åndenød inden for 14 dage efter hjemkomst. Sker dette, så bliv hjemme, og ring til lægen, vagtlægen eller Akuttelefonen. Her bør man oplyse, at man har været i område med smitte. Det er vigtigt, at man ringer, inden man tager afsted til læge eller sygehus, så sundhedspersonalet kan tage de nødvendige forholdsregler.