Virusudbrud lammer Italien - sådan forsøger man at begrænse smitten

Myndighederne arbejder på højtryk for at kontrollere situationen i Italien.

Seks personer er nu omkommet som følge af covid-19 i Italien, mens flere end 200 personer er smittet med coronavirus.

Italien er dermed det land i Europa, der er hårdest ramt.

Man kan roligt sige, at det er et land, der er i en form for chok

TV 2-korrespondent Eva Ravnbøl

Flere områder i det nordlige Italien er lammet som følge af situationen. Det fortæller TV 2s korrespondent Eva Ravnbøl.

- En række små byer er i karantæne, fordi myndighederne mener, at de er epicenteret for smitten. Det er selvfølgelig frygteligt for de cirka 50.000 mennesker, som ikke må forlade deres byer. Det er direkte strafbart, hvis de gør det. Man kan hverken komme ind eller ud af den zone.

Også storbyen Milano med omkring 1,5 millioner indbyggere er blevet delvist lammet på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus.

- Man lukker skoler, barer, biografer og en del kontorer, og det breder sig nu også til andre regioner. Det gør folk utrygge. De aner ikke, hvor det her ender. Alle taler om det, og man kan roligt sige, at det er et land, der er i en form for chok, siger Eva Ravnbøl.

Det gør myndighederne

Myndighederne arbejder på højtryk for at kontrollere situationen i Italien. Her er en række af tiltagene:

  • Der er blandt andet sendt politifolk ud til 35 kontrolposter omkring de byer, der er i karantæne.
  • I løbet af de næste par dage sendes 500 ekstra betjente til regionerne Veneto og Lombardiet fra resten af Italien.
  • Myndighederne forbereder sig flere steder i landet på at placere folk i karantæne, hvis de er smittet. Der oprettes blandt andet sengeafsnit på nedlagte kaserner og en række militærhospitaler.
  • I togene mellem landets forskellige regioner informerer lystavler passagererne om, hvad de skal gøre for at begrænse smitten.

Det igangværende udbrud af coronavirus begyndte i millionbyen Wuhan i den centrale del af Kina. Det er her, at klart størstedelen af alle smittede befinder sig, og også her at de fleste er omkommet.

I alt er knap 80.000 personer blevet smittet med coronavirus. Knap 65.000 af dem er i Hubei-provinsen, hvor Wuhan ligger.

Over 2600 personer er døde, heraf knap 2500 i Hubei-provinsen. Samtidig er næsten 17.000 smittede i Hubei-provinsen kommet sig ifølge en opgørelse fra John Hopkins University i Baltimore, USA.

691 smittet på krydstogtskib

Der er også noteret tilfælde uden for Hubei-provinsen, men indtil videre er det i en helt anden skala. De største udbrud uden for Kina er i Sydkorea, hvor 763 tilfælde og syv dødsfald er registreret.

Derudover er 691 blevet smittet på krydstogtskibet Diamond Princess. Tre af disse er omkommet.

Helt teknisk er der tale om en virus i sars-familien. Patienter, der smittes og bliver syge som følge af det, kan opleve infektioner i luftvejene.

Patienter kan opleve influenzalignende symptomer såsom feber, hoste, åndenød, muskelsmerter og træthed.