Coronavirus

Kina ophæver forbud i virusramt by - og indfører det igen

Flere byer i Italien er lukket ned, mens meldingerne fra Kina er blandede.

Mens frygten for coronavirus stiger i Europa, var der mandag morgen lyspunkter at finde i virussens epicenter i Wuhan.

Således forlød det mandag, at myndighederne nu lader raske folk forlade byen under visse omstændigheder. Byen har ellers været lukket ned, siden virusudbruddet for alvor tog fart i januar.

Men få timer senere valgte myndighederne i Wuhan så at tilbagekalde meldingen. Den var givet uden autorisation, lød begrundelsen.

Således ser det ud til, at borgere i Wuhan stadig ikke kan forlade byen - uanset om de er smittede eller ej.

Samtidig har seks byer i Hubei-provinsen, hvor Wuhan er hovedby, ikke registreret nye tilfælde af covid-19 søndag. Det drejer sig blandt andet om byerne Huanggang og Jingzhou, som hidtil har rapporteret om stigende antal smittede, oplyser The Global Times.

De to byer har henholdsvis det tredje og fjerdehøjeste dødstal i Kina. Huanggang har 2904 tilfælde og 103 døde, mens Jingzhou har 1574 tilfælde og 42 døde.

Dog tager en anden statistik en negativ drejning. Således er der registreret 150 dødsfald som følge af covid-19 i Kina 24. februar. Det er det højeste antal døde i Kina i 11 dage, skriver The Guardian.

Eksperter er bekymrede

I Europa er 11 byer i det nordlige Italien lukket ned, efter 152 er smittede og tre døde som følge af virussen i landet. Det oplyste Angelo Borrelli, leder af Italiens beredskabsstyrelse, søndag på et pressemøde.

Der er flest tilfælde i Lombardiet, hvor der er konstateret 110 tilfælde af smittede med coronavirussen.

Det er især det manglende link til Kina i forbindelse med spredningen af coronavirus i Italien, som bekymrer eksperter.

Blandt andet professor i medicin på University of East Anglia i England, Paul Hunter, som er en af de ledende eksperter i coronavirus. Han advarer, ifølge The Guardian mod, at "tiden for at inddæmme sygdommen rinder ud."

- Generaldirektøren i WHO har for nylig talt om, at vinduet for at kontrollere den nuværende epidemi bliver mindre. Vendepunktet for vores evne til at undgå en global epidemi virker til at rykke tættere på i løbet af de seneste 24 timer, siger han.

Forventer flere tilfælde

Professoren hæfter sig især ved det stigende antal smittede i Sydkorea, som nu er det land udenfor Kina, der er værst ramt. Mandag er 30 sydkoreanske pilgrimme, som har rejst i Israel, blevet testet positive for coronavirus.

- Identifikationen af de store klynger af tilfælde i Italien er en stor bekymring for Europa, og vi kan forvente, at der kommer yderligere tilfælde i kommende dage, siger Paul Hunter.