Her spreder coronavirussen sig: Har helt sikkert potentiale til at blive pandemi, siger WHO

Generalsekretær i WHO er bekymret for et stigende antal smittede i Sydkorea, Iran og Italien.

Det er endnu for tidligt at kalde udbruddet af covid-19 for en pandemi. Men det er vigtigt, at verdens lande gør alt, hvad de kan, for at forberede sig på den mulighed.

Sådan lød det mandag, da verdenssundhedsorganisationen WHO holdt pressemøde om den sygdom, der startede med et udbrud af en ny coronavirus i storbyen Wuhan i Kinas Hubei-provins.

- Har virussen pandemisk potentiale? Det har den helt sikkert, siger WHO’s generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, men tilføjer:

- Ud fra vores evaluering er vi der ikke endnu.

En pandemi er en verdensomspændende epidemi.

På kortet herunder kan du se, hvor coronavirussen har spredt sig til, og hvor mange smittede der er i hvert land:

Epidemier i forskellige lande

Af de knap 80.000 tilfælde, der er konstateret af covid-19, er langt hovedparten stadig i Kina. Men nye pludselige stigninger i antal smittede i Sydkorea, Iran og Italien bekymrer generalsekretæren i WHO.

Ifølge Tedros Adhanom Ghebreyesus er vi dog endnu ikke vidne til en ukontrolleret global spredning af virussen eller et meget omfattende antal af døde og alvorligt syge.

- Det, vi ser, er epidemier i forskellige dele af verden, som berører forskellige lande på forskellige måder, siger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Smittespredning kan komme til Danmark

Den seneste udvikling i spredningen af coronavirussen med udbredt smitte i flere lande har fået eksperter til at advare om, at det ikke længere er muligt at inddæmme smitten.

I Sydkorea er man på en uge gået fra 30 tilfælde til nu 833. Og i Italien er man på 230 smittede og seks døde, hvilket har lammet flere områder i det nordlige Italien, blandt andet fordi myndighederne har sat flere mindre byer i karantæne.

I Danmark har vi endnu ikke haft nogen tilfælde af covid-19, men spredningen til flere europæiske lande har fået sundhedsmyndighederne til at skrue op for beredskabet.

- Vi holder jo fast i denne inddæmningsstrategi med hurtigt at opdage nye tilfælde og lave kontaktopsporing, men udbruddet i Italien viser, at noget måske kan gå under radaren, så vi skal forberede os på, at der også kommer smittespredning i Danmark, har overlæge ved Statens Serum Institut Tyra Grove Krause sagt til TV 2.

På verdensplan er 2628 personer døde af covid-19 ifølge Johns Hopkins University, der løbende opdaterer antallet af bekræftede tilfælde på baggrund af oplysninger fra WHO og andre officielle kilder.