Eksperter: Vi kan ikke længere inddæmme spredning af coronavirus

Flere nye lande har i denne uge bekræftet deres første tilfælde af coronasmittede.

Siden udbruddet af den nye coronavirus for alvor begyndte i januar, har lande over hele verden taget foranstaltninger for at beskytte sig med rejserestriktioner, suspenderinger og karantæner mod virussen, som har påvirket millioner af menneskers hverdag.

Nu får den seneste udvikling i spredningen af coronavirus dog eksperter til at advare mod, at det kan være svært at inddæmme udbruddet, skriver Vox, som har talt med flere eksperter.

- Når adskillige lande har udbredt smitte, er overførslen til andre lande uundgåelig, siger lederen af det nationale institut for allergi og smitsomme sygdomme i USA, Anthony Fauci, og fortsætter:

- Man kan ikke lukke resten af verden ude.

Direktøren for Minnesotas center for infektionssygdomme, Michael Osterholm, er enig.

- Jeg mener ikke, svaret er at lukke verden ned for at stoppe virussen. Den er allerede derude, siger han.

Dansk ekspert: Vi har nået en ny fase

Professor i sundhed på Georgetown University i Washington D.C. Lawrence Gostin mener, at verden lige nu står ved et vendepunkt i forhold til coronavirus.

- Vi må forberede os på den forventede mulighed, endda sandsynlighed for, at covid-19 snart kan blive en pandemi, der berører lande på stort set alle kontinenter, siger han.

Mandag oplyser en talsmand for verdenssundhedsorganisationen WHO dog, at organisationen ikke længere har en officiel kategori for en pandemi, men at udbruddet af covid-19 fortsat anses som en international nødsituation. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Også herhjemme i Danmark lyder meldingen fra Kåre Mølbak, der er faglig direktør ved Statens Serum Institut, at coronavirussen er på vej til at etablere sig i Europa.

- Vi er inde i anden fase af udbruddet, hvor der sker spredning i flere lande uden for Kina. Det er ikke bare i Italien, men for eksempel også i Sydkorea, hvor der lige nu er en eksplosiv udvikling. Det er en fase, hvor det bliver sværere og sværere at forestille sig, at man kan inddæmme smitten, siger han til DR.

Italien og Sydkorea er hårdt ramt

Eksperterne ser med stor alvor på, at mange af de seneste tilfælde af coronavirus er fundet i mennesker, som aldrig har rejst i Kina, og at smittekilden derfor er ukendt.

Udmeldingerne kommer efter, at coronavirus nu også har spredt sig flere steder i Europa, ikke mindst i Italien, hvor 11 byer er lukket ned, efter 152 er smittede og tre døde som følge af virussen i landet.

Samtidig fortsætter antallet af smittede i Sydkorea også med at stige, og Sydkorea er nu det land udenfor Kina, som har flest tilfælde af coronavirus.

Antallet af smittede i landet er mandag 763 - for én uge siden var det 30. Mange af de smittede har forbindelse til en religiøs gruppe ved navn Shincheonji Church of Jesus i Sydkoreas fjerdestørste by Daegu.

Mandag blev det bekræftet, at tre nye lande har fået deres første tilfælde af coronasmittede. De tre lande er Afghanistan, Kuwait og Bahrain. Virussen har nu spredt sig til mere end 30 lande over hele kloden.