Udland

Efter anklager om vold - HOFOR vil undersøge leverandør

Hovedstadens Forsyningsselskab siger, at de på nuværende tidspunkt stadig har tillid til brasiliansk virksomhed.

En anklage om vold i forbindelse med et strid om landområder i Brasilien får nu Hovedstadens Forsyningsselskab til at tage affære.

- HOFOR kan naturligvis ikke acceptere vold og trusler. Hvad der er sket i det konkrete tilfælde, ved vi ikke med sikkerhed. Men det er vi i fuld gang med at undersøge, siger forsyningsdirektør Jane Egebjerg Andersen i en pressemeddelelse.

TV 2 bragte tidligere i dag historien om den lokale brasilianske bonde Ediniea Dos Santos, der beretter, hvordan hun blev angrebet og truet af ansatte fra virksomheden Amcel i forbindelse med et skænderi om rettighederne til landområdet.

Glad for at problematikken kommer frem

HOFOR importerer træflis fra Amcels plantager i Amazonas til afbrænde på Københavns nye kraft BIO4, som er en del af Amagerværket.

HOFOR skriver i pressemeddelelsen, at de er glade for, at problematikken kommer frem:

- Det er nemlig fuldstændig afgørende for os, at produktionen af biomasse er bæredygtig, og at alt omkring produktionen, herunder de sociale forhold, også er i orden, står der i pressemeddelelsen.

Stadig tillid til virksomheden

Der er flere konflikter om landrettigheder i området, men HOFOR understreger, at virksomheden er certificeret af tre forskellige certificeringer, og at HOFOR også selv har besøgt virksomheden tre gange:

- Vi har – som situationen er nu og med den viden, vi har – fortsat tillid til vores leverandør.

- Men det er naturligvis vores klare forventning, at certificeringsordningerne, herunder FSC, og deres kontrolsystemer, der foretager kontrollen efter deres regler, fanger mulige problemer. Derfor er det problematisk, hvis det ikke er sket her. Og derfor iværksatte vi allerede i sidste uge en række initiativer, skriver HOFOR.

Helt konkret har HOFOR bedt certificeringssystemerne om en forklaring, og HOFOR har selv iværksat en ny undersøgelse med kontrolvirksomheden NEPCON.

Intet galt med retssystemet

Ediniea Dos Santos tabte ligesom mange andre lokale bønder sagen om Jorden til Amcel i retssystemet. En række lokale kilder og en europæisk ekspert fra Helsinki Universitet fortæller til TV 2, at de små bønder som udgangspunkt ikke har retssikkerhed i Brasilien.

HOFOR har tidligere fortalt til TV 2, at de har tillid til, at Edineia Dos Santos og andre små bønder har fået en fair retssag:

- Når der er bosættere inde på plantagen, så kører der retssager i ordentlige forhold. Det tager lang tid, og der er bisiddere med til de her bønder, så det er ikke sådan, at det er det vilde vesten.

Hvordan kan I være sikre på, at bønderne får en fair retssag, når lokale og europæiske eksperter siger, at det ikke er tilfældet?

- Jeg synes, det er lidt meget at komme ind på hele retssystemet. Vi arbejder med selskaber, ligesom Udenrigsministeriet anbefaler, at man gør. Vi følger standarder, som interesseorganisationer anbefaler, at vi gør. Så vi er sikre på, at vi kan få bæredygtig biomasse hjem til København, så vi kan få kullet ud, sagde Jane Egebjerg Andersen.