Udland

Virusfrygt har grebet Italien - folk hamstrer, mens lægerne ikke kan finde "patient nul"

Italiens militær gør over 5000 senge klar til ofre for sygdommen covid-19, mens den europæiske chef for WHO siger, at situationen er "bekymrende".

Italienerne kalder det Wuhan-modellen efter den kinesiske storby, hvor flere millioner mennesker lige nu er i karantæne på grund af den smitsomme coronavirus.

Nu er modellen indført i 11 italienske byer, hvor der er udbrud af coronavirus, og frygten for, at det tal skal vokse, er stor i Italien.

Der er tale om kontrolposter ved byernes indfaldsveje, lukkede skoler, aflyste sportsbegivenheder og røde zoner, hvor folk skal blive hjemme på grund af strenge regler for, hvornår man må gå ud.

Patient nul er ikke blevet fundet endnu, så det er svært at forudse smittespredningen

Angelo Borrelli, chef for Italiens civile beredskab

Chefen for Italiens indsats mod den smitsomme sygdom, Angelo Borrelli, siger ifølge tv-stationen RAI, at den italienske hær har gjort 3412 senge klar til eventuelle ofre, mens flyvevåbnet har 1750 senge klar.

- Vi har også en forespørgsel ude hos regionens hoteller, og vi er klar til at gøre brug af dem, siger Angelo Borrelli.

Jagten på "patient nul"

Selv om antallet af smittede i Italien slet ikke er i nærheden af det aktuelle tal i den kinesiske by Wuhan, gør myndighederne sig klar til et større sygdomsudbrud.

- Sammenlagt er 132 testet positive. Ud af disse er tre døde og en er kommet sig. 26 er stadig indlagt på intensivafdelinger, siger Angelo Borrelli.

Han frygter, at sygdommen vil sprede sig yderligere, fordi det ikke er lykkedes at identificere den patient, der bragte smitten til Italien.

- Patient nul er ikke blevet fundet endnu, så det er svært at forudse smittespredningen, siger han til RAI.

Angelo Borrelli er ikke den eneste, der er bekymret for, at der kan gå en person rundt og sprede smitte i Italien uden selv at være klar over det.

Det er den europæiske chef for verdenssundhedsorganisationen WHO, Hans Kluge, også.

- Situationen i Italien bekymrer mig, fordi nogle af de registrerede tilfælde ikke har en klar epidemiologisk historie, det være sig en forbindelse til Kina eller kontakt med andre bekræftede tilfælde, siger han til avisen Repubblica.

- Det er nu meget vigtigt at forstå, hvad der skete og at identificere og spore infektionerne. De italienske sundhedsmyndigheder skal fokusere på dette aspekt, siger han til avisen.

Myndighederne troede ellers tidligere, at de havde fundet patient nul, en 38-årig mand, der netop var hjemvendt fra Kina, men det viste sig, at han slet ikke var smittet med coronavirus.

Kirker og massageklinikker lukker

Nu er jagten så gået ind igen - og de italienske medier deltager aktivt i detektivarbejdet.

For eksempel skriver avisen Quotidiano, at smitten muligvis kan sprede sig gennem landets mange orientalske massageklinikker, hvor prostituerede ofte flytter fra sted til sted.

Ifølge avisen er flere af klinikkerne dog lukket i øjeblikket på grund af sygdomsudbruddet.

Mens "patient nul" stadig er ukendt, forsøger Italiens premierminister Giusepope Conte og hans regering at inddæmme de kendte udbrud i Norditalien.

- Vi har allerede givet politiet mandat til at gribe ind, og hvis det bliver nødvendigt kan de væbnede styrker slutte sig til dem, men vi er meget sikre på, at borgerne vil samarbejde. Jeg er sikker på, at der vil være et tæt samarbejde med lokalsamfundene, sagde Giusepope Conte efter et møde med sine ministre søndag, ifølge avisen Corriere Della Sera.

I et forsøgt på at begrænse smittespredningen har myndighederne beordret skoler, barer og andre offentlige steder lukket i 11 byer. Der er tale om byen Vo i Veneto-regionen og følgende ti byer i Lodi-regionen:

I byen Codogno, hvor der bor 15.000 mennesker, er tre personer testet positive med den nye coronavirus, herunder en 38-årig mand og hans højgravide kone.

Den italienske premierminister har også aflyst flere fodboldkampe i serie A. Det gælder blandt andet kampene mellem Inter og Sampdoria samt Verona mod Cagliari - begge kampe skulle være blevet spillet i de berørte regioner søndag.

Samtidig oplyser myndighederne, at kirkegængere skal lade være med at give hinanden hånden i kirken, ligesom alle skolerejser i landet er blevet aflyst, skriver den italienske avis La Stampa.

Italienerne hamstrer

Søndag er det derudover blevet besluttet, at Venedigs berømte karneval, der løber af stablen i disse dage, bliver afbrudt to dage før tid på grund af udbrud af det nye coronavirus i området. Det oplyser guvernøren for regionen Veneto, Luca Zaia, ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Ifølge det italienske medie La Repubblia sker det samtidig med, at de to første smittetilfælde er blevet konstateret i netop Venedig.

Og mens det officielle Italien lukker ned, begynder nervøsiteten at brede sig blandt italienerne.

Ifølge nyhedsbureauet Agenzia Italia er folk begyndt at hamstre mad i de karantæneramte byer Codogno, Casalpusterlengo og Castiglione d'Adda, hvor borgerne har belejret supermarkederne og har tvunget dem til at åbne.

Agenzia Italia skriver, at supermarkederne ikke vil bringe varer ud til folk af frygt for smitte, og at folk derfor er mødt op i lange køer for at hente mad.

Billeder fra nyhedsbureauet Reuters viser også lange køer i Casalpusterlengo, hvor borgerne henter mad.

Ifølge Agenzia Italia mangler der allerede mad og medicin flere steder.

Det er dog ikke alle steder i Italien, at frygten for den nye virus har fået frit løb.

I Milano maner chefen for laboratoriet på et af byens hospitaler til besindighed.

Laboratoriechefen Maria Rita Gismondo skriver på Facebook, at frygten for den nye virus har resulteret i et vanvid, der formentlig kommer til at gøre stor skade.

- Læs det! Det er ikke en pandemi. I løbet af den seneste uge har influenza krævet 217 liv om dagen. Coronavirus har krævet ét, skriver Maria Rita Gismondo.