Sundhedsstyrelsen trods eskalerende coronavirus i Italien: - Nyd ferien og vask hænder
11 italienske byer er lukket ned som følge af coronavirus med tre dødsfald og 132 smittede.
Ro på, vask hænder og hold en sund afstand til folk, der hoster.
Sådan lyder rådene fra Sundhedsstyrelsen rettet mod de danske turister, som i øjeblikket befinder sig i Italien. Eller som har rejseplaner i den retning.
- Vi opfordrer de danskere, der er i Italien, til at nyde ferien, siger overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen til TV 2.
Hun kommer samtidig med to konkrete råd til at undgå den smitsomme virus.
- Hygiejne er vigtig, for coronavirus er ligesom andre vira meget nem at slippe af med, hvis man sørger for at vaske hænder. Derudover er det en god idé at holde afstand til folk, der ser syge ud, og så er det altid fornuftigt at følge rejserådene de steder, man befinder sig, siger Bolette Søborg.
Eskalering i antallet af smittede
Meldingen fra Sundhedsstyrelsen kommer efter et par døgn, hvor Italien har oplevet en eskalering i antallet af smittede og tre dødsfald som følge af virussen.
De italienske myndigheder har slået alarm i to regioner, Veneto og Lombardiet.
Indbyggerne i de hårdest ramte områder må hverken forsamles i store mængder eller forlade eller gå ind regioner, som er ramt af virussen.
11 byer er lukket ned, og det har medført flere aflysninger af offentlige arrangementer som blandt andet fodboldkampe og det traditionsrige karneval i Venedig.
Der er tale om byen Vo i Veneto-regionen og følgende ti byer i Lombardiet:
Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen vurderer, at de italienske myndigheder har valgt at lukke de virusramte byer for at sikre arbejdsro.
En oplevelse af undtagelsestilstand
TV 2s ansatte Jakob Tage Ramlyng er med familien på skiferie nord for Milano og ser frem til at komme hjem mandag.
- Jeg føler mig ikke som sådan i fare, men oplevelsen af, at der faktisk er en smitterisiko, er alligevel meget konkret. For eksempel har vi lige stået som sild i en tønde i en skilift, og der begynder folk at tage deres bandanaer op som ansigtsmasker, fortæller Jakob Ramlyng.
- Det er et område med fem millioner mennesker, svarende til Danmarks befolkning, som er berørt af det her. Og det hele gløder på internet og intraer, fordi skoler lukker ned, og situationen i det hele taget udvikler sig konstant. Der er sådan lidt en følelse af undtagelsestilstand, fortæller Jakob Ramlyng.
Christian Thinggaard Rasmussen er en af de danskere, som befinder sig i Veneto-regionen i Italien. Han har en italiensk kæreste med base i byen Lido di Jesolo og mærker tydeligt, at der er en snigende blanding af uro og alarmtilstand i lokalbefolkningen.
- Billedet ændrer sig hele tiden hernede. Nu er folk begyndt at gå med ansigtsmasker, hvilket jeg også selv overvejer, selvom jeg grinede af det for nogle dage siden, siger Christian Thinggaard Rasmussen, som forleden vinkede farvel til sine forældre, der foruroligede rejste hjem til Danmark fra et italiensk visit.
Udenrigsministeriet opfordrer danskere på vej til Italien til at følge de lokale myndigheders anvisninger, og at man holder sig opdateret om udviklingen.