USA VALG

Seks ting vi lærte af primærvalget i Nevada

Bernie Sanders er lige nu bedste bud på at vinde nomineringen som demokraternes præsidentkandidat.

Demokraternes primærvalg i Nevada blev den ventede storsejr til Bernie Sanders.

Stemmefordelingen er fortsat ved at blive gjort op, men der tegner sig et klart billede, og Sanders står til at få næsten halvdelen af stemmerne.

Herunder giver TV 2 og USA-analytiker Mirco Reimer-Elster dig overblikket over, hvad vi lærte af demokraternes tredje primærvalg.

1) Sanders styrkede sin førerposition

Han var marginaler fra at vinde i Iowa, tog sejren i New Hampshire og storsejrer nu i Nevada. Bernie Sanders kunne næsten ikke have ønsket sig en bedre start på primærvalgene.

I de nationale målinger går det også kun én vej, og Sanders er nu manden, der skal slås, hos demokraterne.

Mirco Reimer-Elster: Hvis du for en måned siden havde sagt, at han ville tage tæt på halvdelen af stemmerne i Nevada, ville folk have kaldt dig skør. Men tingene går hurtigt i amerikansk politik, og Sanders har bare momentum lige nu. Det er derfor fortællinger er så vigtige - hvis du ligner en vinder, bliver du ved med at vinde.

2) ...og han appellerer bredt

Nevada anses som den første rigtige test af, hvordan kandidaterne klarer sig blandt USA's spansktalende befolkning. De tidlige prognoser fra delstaten har vist, at Bernie Sanders står til at vinde omkring 54 procent af de latinamerikanske vælgere, markant flere end nummer to.

Det kan vise sig afgørende, da Nevada på mange måder er pejlemærket frem mod Super Tuesday.

Mirco Reimer-Elster: Sanders har tidligere måttet høre for, at han var for ekstrem, at han ikke appellerer bredt nok, og at han ikke kunne vinde minoriteter. Men med sin overbevisende sejr gav Sanders svar på tiltale, og bliver han ved med at appellere så bredt, bliver han svær at stoppe.

3) Biden stoppede blødningen

Tidligere vicepræsident Joe Biden gik ind til primærvalgene som det bedste bud på at blive demokraternes præsidentkandiat, men skuffede stort i de to første delstater. I Nevada ser han med halvdelen af stemmerne optalt ud til at have klaret sig næstbedst, selvom Pete Buttigieg ikke er langt efter.

Med Bidens egne ord har han vist, at han stadig "er i live", og fokus er nu rettet på South Carolina, hvor han fortsat tror, at han vinder.

Mirco Reimer-Elster: For Biden er det her fortællingen om, at "jeg stoppede blødningen". Men det er meget risikabelt at sætte forventningerne til sig selv så højt før næste primærvalg, for det øger risikoen for, at han skuffer igen.

4) Buttigieg har nu ét fokus

Den tidligere borgmester Pete Buttigieg har i manges øjne klaret sig overraskende godt ved de første primærvalg. I Nevada måtte han tage til takke med en tredjeplads.

I sin takketale brugte han primært tiden på at angribe Bernie Sanders og advare mod, at Sanders' venstrefløjspolitik "vil lade de fleste amerikanere i stikken" og skubbe mange vælgere i armene på Donald Trump.

Mirco Reimer-Elster: Buttigieg har indstillet sigtekornet på Sanders, og han har tilsyneladende draget konklusionen, at det er ved at være sidste udkald for at stoppe 'Bernie'. Buttigieg ved, at det vigtigste for de demokratiske vælgere er at finde en kandidat, der kan slå Trump, så han forsøger nu at sælge sig selv om konsensuskandidaten, der kan netop dét.

5) Kvinderne er i problemer

De to tilbageværende kvindelige kandidater har det svært, og Nevada blev ikke vendepunktet for hverken Elizabeth Warren eller Amy Klobuchar, der ligger til at blive henholdvis nummer fire og fem - måske endda seks.

Mirco Reimer-Elster: På venstrefløjen kan Warren ikke hamle op med Sanders, og blandt de mere moderate er Klobuchar ikke lige så god historie som Buttigieg og ikke så veletableret som Biden. Vi er i bund og grund et sted, hvor de begge er realistiske kandidater til at droppe ud inden længe. Der kan være strategiske overvejelser til at blive hængende, men deres resultater berettiger ikke til det.

6) Bloomberg tabte uden at være på valg

Egentlig er milliardæren Michael Bloomberg først på stemmesedlen, når kandidatfeltet rammer Super Tuesday, hvor 14 delstater skal stemme. Men forud for primærvalget i Nevada deltog han for første gang i en tv-debat med de andre demokrater.

Her blev Bloomberg angrebet fra alle side og endte for det meste i defensiven. Efterfølgende har dommen i de amerikanske medier da også været klar - det gik mildest talt dårligt.

Mirco Reimer-Elster: Bloomberg er stadig den store ubekendte, og Nevada endte for ham som en pose blandede bolsjer. Debatten var dårlig for ham, og valgresultatet var hverken rigtig godt eller rigtig skidt. Det bedste for Bloomberg var, hvis Biden skuffede igen og dropper ud inden Super Tuesday, men hvis Biden stabiliserer sig, bliver det i forvejen lille vindue med bloombergs chancer kun mindre.