Coronavirus

Dansker i virusramt område i Italien: Skal jeg tage hjem?

Christian Thinggaard Rasmussen befinder sig midt i Veneto-regionen, hvor myndighederne har slået virusalarm.

- Det er gået fra, at vi sad og spillede kort til sent om aftenen for to dage siden, til at en ældre mand er død, og nu til at der er 113 smittede (tallet er siden steget til mindst 132, red.). Det er fuldstændig vanvittigt.

Christian Thingaard Rasmussen taler om coronavirus. Han taler om, at det er gået hurtigt i Italien, hvor antallet af smittede er steget de seneste dage.

Han bor i byen Lido di Jesolo – cirka 20 kilometer fra Venedig - i regionen Veneto, som er en af de regioner, der er særligt ramt af smitten.

De italienske myndigheder har slået alarm i to regioner, Veneto og Lombardiet, og indbyggerne i de to regioner må hverken forsamles i store mængder eller forlade eller gå ind i områder, som er ramt af virussen.

- Jeg overvejer at rejse hjem med det første fly fra Venedig på tirsdag, siger Christian Thinggaard Rasmussen.

Han har været i Italien siden december, fordi hans kæreste er italiener. Hans plan var at være i Italien, til kæresten er færdig på universitetet til maj.

Men nu er alle universiteter i området lukkede, alle eksaminer er aflyst på grund af virussen, og samtidig er forvirringen omkring smitten stor.

- Billedet ændrer sig hele tiden hernede. Nu er folk begyndt at gå med ansigtsmasker, hvilket jeg også selv overvejer, selvom jeg grinede af det for nogle dage siden, siger Christian Thinggaard Rasmussen.

- Jeg var ude i går for at købe desinficerende håndsprit, men alt var rykket ned fra hylderne i samtlige supermarkeder, siger han.

Karnevallet er aflyst

Ifølge avisen La Stampa er der 89 smittede i Lombardiet og 17 i Veneto, mens der på landsplan i Italien nu er 132 smittede og to døde af virussygdommen med det officielle navn covid-19.

Hvis jeg tager hjem nu, bringer jeg så virussen med til Danmark?

Christian Thinggaard Rasmussen

Fodboldkampe i området er aflyst, skoler er ved at blive lukket, mens det berømte karneval i Venedig nu også bliver lukket ned, efter at to personer er smittet i byen.

- Milano er jo en millionby, og det ville være en katastrofe, hvis det kom ude af kontrol i den region. Der er generelt sindssygt mange turister fra hele verden i disse regioner, og de samles eksempelvis til karnevallet, siger han.

Det traditionelle karneval i Venedig har tiltrukket tusindvis af turister i hele februar og skulle have varet til 25. februar.

Ifølge Christian Thinggaard Rasmussen flyver turisterne direkte ud af byen uden at blive tjekket.

- Så måske er det for sent, at man lukker karnevallet. Men det passer meget godt med følelsen hernede af, at myndighederne hele tiden er et skridt bagud, siger Christian Thinggaard Rasmussen.

Utrygge forældre

Christian Thinggaard Rasmussens forældre er nogle af de turister, der er fløjet hjem fra Venedig.

De besøgte ham for nylig, deltog i karnevallet i byen og rejste hjem til Billund via tre lufthavne uden at blive undersøgt.

- Mine forældre var meget utrygge, og inden de rejste hjem, henvendte de sig til Sundhedsstyrelsen, som tog meget let på det. De skulle ikke foretage sig noget, selvom min mor er dagplejemor, og min stedfar er skolelærer, siger han.

Nu overvejer den 25-årige dansker selv at tage hjem. Men han er urolig for, om han tager virussen med sig hjem.

- Hvis jeg tager hjem nu, bringer jeg så virussen med til Danmark? Når Sundhedsstyrelsen ikke gør noget ved folk, der vender hjem fra de ramte områder i Italien, hvad skal man så gøre? Skal man sætte sig selv i karantæne i 14 dage?

Sundhedsstyrelsen: Ingen grund til bekymring

Siden interviewet med Christian Thinggaard Rasmussen har TV 2 været i kontakt med Sundhedsstyrelsen.

Den ser ingen grund til bekymring og har derfor ikke ændret sin risikovurdering i forhold til at rejse til eller opholde sig i Italien.

- Sundhedsstyrelsen følger nøje med i situationen i Italien og vil på nuværende tidspunkt understrege, at der ikke umiddelbart er grund til bekymring, hvis man opholder sig i landet. Sundhedsstyrelsen har ikke ændret på vores risikovurdering angående ophold i Italien på baggrund af den nuværende situation, skriver Sundhedsstyrelsen i en mail til TV 2.

Derfor skal man ikke tage særlige forholdregler, hvis man skal rejse til eller er i Italien, lyder det fra styrelsen.

Den anbefaler, at man holder sig opdateret om udviklingen via Udenrigsministeriets rejsevejledning, hvis man opholder sig i eller skal rejse til Italien.