Coronavirus

Ti italienske byer lukket ned efter virussmitte - gader ligger øde hen

To personer er nu døde i Italien som følge af coronavirus, og antallet af smittede fortsætter med at stige.

Frygten for den nye coronavirus har fået myndighederne i Italien til at beordre skoler, barer og andre offentlige steder lukket i ti byer i den nordlige del af landet.

Over 50.000 personer er blevet bedt om at blive hjemme i de berørte områder, og offentlige begivenheder såsom gudstjenester, karnevaler og sportsbegivenheder er blevet aflyst den kommende uge, skriver nyhedsbureauet AFP.

Den italienske premierminister, Giuseppe Conte, understregede på et pressemøde fredag, at "alt er under kontrol", men at de nye tiltag skulle ses som et udtryk for, at regeringen opretholder "et ekstremt niveau af forsigtighed".

Beslutningen om lukke ned for det offentlige rum kommer efter, at de italienske sundhedsmyndigheder tidligere på dagen havde annonceret, at 17 personer i Italien var erklæret smittet med coronavirusset, der gør folk syge med sygdommen, der har fået det officielle navn covid-19.

Det tal er lørdag steget til 29, hvoraf to af tilfældene er i regionen Veneto, mens 27 er i den velhavende naboregion Lombardiet, rapporterer det italienske nyhedsbureau Ansa.

I Veneto afgik en 78-årig mand fredag ved døden, og sundhedsmyndighederne har efterfølgende bekræftet, at manden var smittet med virusset.

Lørdag har Italien registreret sit andet dødsfald relateret til covid-19, skriver Ansa.

Smitte spreder sig

I de ti berørte byer i det nordlige Italien ligger gaderne derfor øde hen.

Også i den italienske by Codogno bliver folk indendøre.

Den første by, der blev pålagt restriktioner, var Codogno, hvor der bor 15.000 mennesker. Her er tre personer testet positive med den nye coronavirus, herunder en 38-årig mand og hans højgravide kone.

Byens borgmester, Francesco Passerini, fortæller ifølge AFP, at nyheden "har udløst alarm" i byen, der ligger syd for Milano.

Den 38-årige mand er ifølge AFP indlagt på intensivafdelingen, og hans tilstand beskrives som alvorlig.

Han havde tidligere på måneden spist middag med en mand, som havde besøgt Kina i januar, og som havde haft influenzalignende symptomer, men som senere var testet negativ for coronavirusset.

Gaderne i Codogno ligger næsten øde hen. Her en fortovsrestaurant uden kunder.

En bekendt, der ejer en bar i byen, er også bekræftet smittet, og det samme er tre stamkunder på denne bar.

De tre bargæster kommer alle fra den lille by Castiglione d'Adda, hvor borgmesteren fortæller, at de lokale er "ekstremt bekymrede" over spredningen af virusset.

Mange i isolation

Blandt de smittede i Lombardiet er også fem læger.

Foruden de bekræftede smittetilfælde er omkring 250 personer i regionen sat i isolation efter at have været i kontakt med de smittede.

Udbruddet af det nye coronavirus begyndte i december i Hubei-provinsen i Kina.

Siden har virusset kostet flere end 2200 mennesker livet i Kina, hvor over 75.500 personer derudover er blevet smittet.

Uden for Kina er der på tværs af 26 forskellige lande registreret over 1150 bekræftede smittetilfælde, og otte mennesker er døde af covid-19-sygdommen, ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO.