Udland

Ryanairs topchef beskyldes for racisme efter interview

Michael O'Leary er kendt som en kulørt topchef og har flere gange vakt opsigt med udtalelser eller offentlige optrædender. Simon Læssøe / Scanpix Denmark

Flyselskab bestrider medies udlægning, men undskylder samtidig, hvis nogen føler sig stødt.

Det er mest sandsynligt, at potentielle bombemænd på fly er mænd af muslimsk overbevisning.

Det har Ryanairs topchef, Michael O'Leary, givet udtryk for i et interview med The Times.

Det er en udtalelse, der har vakt opsigt og er blevet kritiseret for at være diskriminerende og racistisk, skriver Sky News.

Michael O’Learys udtalelser faldt således ifølge The Times:

- Hvem er bombemændene? De er singlemænd, der rejser alene. Hvis du rejser som en familie med børn, er der nul chance for, at du sprænger alle i luften.

Han fortsatte:

- Man skal passe på, hvad man siger, for det er racisme, men det vil generelt set være mænd af muslimsk overbevisning. For 30 år siden var det irere, sagde han og tilføjede:

- Hvis det er derfra, truslen kommer, så skal man også håndtere den trussel.

Ryanair bestrider The Times’ udlægning, men samtidig skriver flyselskabet, at deres øverste chef “undskylder, hvis nogen har følt sig stødt over de racistiske og diskriminerende holdninger”, han er blevet anklaget for.

Kalder overvægtige for "monstre"

Michael O’Leary nøjedes ikke med den ene kontroversielle udtalelse i interviewet med The Times.

Han er også citeret for at sige, at han ikke mener, at Ryanairs kontorer i Dublin skal have handicapvenlige faciliteter.

Det er en skam, at racisme bliver udtrykt så åbent

The Muslim Council of Britain

Derudover kaldte han overvægtige mennesker, der skal købe to sæder, for “monstre”, mens han også langede ud efter flydende kønsidentiteter.

- Snart bliver vi nødt til at lave flerkønnede toiletter på flyene. Jeg er mand i dag og vil være kvinde i morgen, sagde O'Leary.

Flere organisationer har kritiseret udtalelserne.

Blandt andet organisationen The Muslim Council of Britain, som kalder Michael O’Learys udtalelser for "definitionen af islamofobi".

- Han advokerer åbent for diskrimination i forhold til mandlige muslimer. Hans holdninger baserer sig udelukkende på, hvordan nogen ser ud eller agerer som en muslim, siger en talsperson for organisationen.

- Det er en skam, at racisme bliver udtrykt så åbent, og at en chef for et flyselskab diskriminerer sine kunder så direkte.

Øretævernes holdeplads

Det er ikke første gang, Michel O’Leary stiller sig på øretævernes holdeplads med sine udtalelser.

Han har blandt foreslået, at flypassagerer skal betale for toiletbesøg, og da Ryanair skulle lancere en ny rute fra Dublin til Rom, klædte han sig ud som en pave.

Han har desuden været i verbal krig med den britiske regering adskillige gange.