Udland

Udstødningsgasser kan ødelægge et verdens ældste malerier

Malerierne i hulen er blevet dateret til at være 44.000 år gamle.  Indonesian Research Centre For A / Ritzau Scanpix

Malerierne er malet på væggene i hule tæt på en mine. - Jeg er meget bekymret, siger forsker.

Et af de ældste kendte figurative malerier – altså malerier, hvor motiverne består af genkendelige motiver – er truet af ødelæggelse.

Det skriver The Guardian.

Malerierne er næsten fem meter lange og malet på væggene i Bulu Sipong-hulerne nær en mine i Indonesien. Billederne viser blandt andet jægere, der er delvist mennesker - delvist dyr, der er på jagt. Malerierne blevet dateret til at være mindst 40.000 år gamle.

- Som forsker, der har tilbragt hele min karriere i det sydlige Sulawesi, er jeg meget bekymret for tilstanden af de præhistoriske huler i området, der nu er omringet af cement- og marmorminer, siger den indonesiske arkæolog Budianto Hakim til avisen.

Hulen og hulevæggene, hvorpå malerierne er malet, er ejet af cementproducenten Tonasa Cement Company, der udvinder kalksten til cementproduktion fra den nærliggende mine. Da malerierne blev fundet i 2017, gik virksomheden med til at beskytte 3,6 hektar omkring hulerne.

- Vi kendte ikke til vigtigheden af malerierne, vi troede bare, at det var billeder … men nu, som børn af denne region, er vi stolte af, hvad vores forfædre lavede, siger Abdul Rasak fra Tonasa Cement Company.

Lastbiler i rutefart

Trods stolthed for fortiden fortsætter udvindingen af kalksten i området, og ifølge The Guardian kører lastbilerne i rutefart på grusvejen, der går forbi indgangen til hulen.

- Malerierne er en gave fra begyndelsen af menneskehedens historie. Men den smuldrer væk for vores øjne, skriver Maxime Aubert, der er professor ved Griffith University i Australien.

Ifølge Maxime Aubert falder malerierne fra hinanden i store flager.

Han har sammen med kolleger beskrevet malerierne i det anerkendte tidsskrift Nature. Maxime Aubert ser blandt andet udstødningsgasser fra lastbilerne og støv fra grusvejen som de største trusler.

Han står ikke alene med sine bekymringer.

- Minedriften påvirker helt klart billederne, fordi driften skaber vibrationer, der påvirker kalkstenen. Samtidig skaber arbejdet temperaturudsving, der kan ødelægge billederne, siger Budianto Hakim.

Tonasa Cement Company afviser, at minedriften kan ødelægge malerierne.

- Der er nu fundet over 300 steder med præhistorisk kunst, og flere bliver fundet hvert år. Hvis et sted som dette var blevet fundet i Frankrig eller Spanien, ville det være et kæmpe fund, siger Maxime Aubert om den manglende beskyttelse af malerierne.