Historie trækker overskrifter i USA: Rusland forsøger at påvirke valget

Rusland har på ny forsøgt at påvirke opbakningen til Trump. Det skriver flere store medier.

Flere store amerikanske medier bringer i dag historien om, at Rusland har blandet sig i den igangværende præsidentvalgkamp for at få Donald Trump genvalgt. Angiveligt fordi russerne ser Trump-administrationen som mere favorabel for Kremls interesser end de demokratiske alternativer.

Både republikanere og demokrater i efterretningskomitéen i Repræsentanternes hus blev i sidste uge briefet om sagen i forbindelse med en diskussion om valgsikkerhed. Det siger flere unavngivne kilder til New York Times, Washington Post, Reuters og CNN.

Under briefingen blev politikerne ifølge mediernes kilder orienteret om, at Rusland havde ”udviklet en præference” for Trump. Desuden skulle Rusland også have intentioner om at blande sig i demokraternes primærvalg for at påvirke udfaldet der.

Reagerede med vrede

Da en republikaner efterfølgende informerede Trump om briefingen, modtog præsidenten den - ifølge de unavngivne kilder - med vrede. Ikke på russerne, men på den fungerende direktør for den nationale efterretningstjeneste, Joseph Maguire, for at have tilladt det.

Blandt andet demokraten Adam Schiff, der førte rigsretssagen mod præsidenten, var med til briefingen, og Trump mener ifølge medierne, at demokraterne vil bruge informationerne som våben mod ham i valgkampen.

Trump har flere gange tidligere været ude efter embedsmænd fra efterretningstjenesten med beskyldninger om, at de er korrupte og forsøger at sabotere hans genvalg.

Direktør ryger ud

Maguire er ikke blevet længe på posten efter det angivelige sammenstød med den amerikanske præsident.

Torsdag meddelte Trump på Twitter, at USA's ambassadør i Tyskland, Richard Grenell, overtager posten som direktør for efterretningstjenesten.

- Rick har repræsenteret vores land enestående godt, og jeg ser frem til at arbejde sammen med han, skrev Donald Trump.

Modsat Maguire er Grenell kendt som en af Trumps solide støtter - blandt andet for sin lange portofolio af Trump-positive tweets og personlige forhold til præsidentens børn.

Ifølge kilder i Trump-administrationen skulle udskiftningen af Joseph Maguire dog have været undervejs et stykke tid, skriver New York Times.

- Meget bekymrende

Den amerikanske efterretningstjeneste er lovmæssigt forpligtet til at informere kongressen regelmæssigt om potentielle trusler. Derfor vækker Trumps vrede reaktion og Maguires afgang bekymring hos demokraterne. Blandt andet hos Adam Schiff:

- Vi stoler på, at efterretningstjenesten informerer Kongressen om enhver trussel om udenlandsk indblanding i vore valg, skriver Schiff på Twitter.

- Hvis meldingerne er rigtige, og præsidenten har med det at gøre, hindrer han igen vore bestræbelser på at stoppe udenlandsk indblanding. Præcis som vi advarede mod, at han ville gøre.

Andrea Kendall-Taylor, en tidligere ansat i en efterretningstjeneste, som nu er ansat på Center for Amerikansk Sikkerhed, rynker også brynene over præsidentens reaktion på briefingen:

- Det er meget bekymrende, at dette sker i opløbet til et præsidentvalg. Trump forsøger at hvidvaske eller omskrive narrativet omkring Ruslands involvering i valget, siger hun til New York Times.

- Grenells tiltrædelse tyder på, at Trump er meget seriøs omkring dette.

Samme strategi som sidst

Rusland blandede sig også i præsidentvalget i 2016 for at påvirke folkestemningen og få Donald Trump indsat som præsident. Det fastslog de amerikanske efterretningstjenester dengang.

Flere af russernes strategier går igen denne gang, men de har også forsøgt sig af nye veje for ikke at blive afsløret, har unavngivne kilder fortalt til New York Times.

De bruger Facebook mere effektivt, og i stedet for at agere gennem falske amerikanske profiler, som sidst, så forsøger de at få amerikanere til at dele misinformation til Trumps fordel.

Denne gang arbejder russiske hackere også fra servere i USA, i stedet for i udlandet, velvidende om, at det gør det sværere for de amerikanske efterretningstjenester at opdage dem.

Det amerikanske præsidentvalg foregår 3. november i år.

Indtil da kan du følge stillingen i primærvalget her: