Udland

Tysk massedrab river op i landets historie: - Hadet er en gift

- Det ryster Tyskland, siger Tysklandkender om onsdagens terrorangreb i Hanau. Kansler Merkel kalder rascime for "en gift".

Onsdagens angreb i Hanau ved Frankfurt am Main, hvor ti mennesker blev dræbt, er seneste episode i den ekstreme højrefløjs fremmarch i Tyskland.

Fredag i sidste uge anholdt tysk politi 12 personer, mistænkt for at ville angribe moskéer, muslimer og politikere.

Racisme er en gift

Angela Merkel, tysk kansler

Samme dag blev en person dræbt og fire såret, da en mand åbnede ild uden for musikstedet Tempodrome i Berlin, hvor en tyrkisk komiker optrådte. Her er motivet dog stadig ukendt. Og i juni 2019 blev regeringspræsidenten i Kassel, Walter Lübcke, skudt og dræbt af en højreradikal.

- Det ryster Tyskland, siger direktør ved tænketanken Europa og mangeårig Tysklandekspert Lykke Friis.

Ifølge den tyske efterretningstjeneste Bundesamt für Verfassungsschutz var der i 2019 omkring 13.000 "voldsparate højreekstremister" i landet, mens det samlede antal højreekstremister var over 32.000.

I 2018 var det samlede antal ifølge Verfassungsschutz omkring 24.000 personer.

At ekstremisterne er voldsparate, vidner drabstallene om. Fra den tyske genforening i 1990 til 2018 blev op mod 200 mennesker dræbt i højreorienterede attentater, skrev de tyske aviser Die Zeit og Tagespiel i 2018.

Derudover pegede indicier på, at der kunne være 61 yderligere ofre.

I rapporten fra efterretningstjenesten blev tysk højreekstrem terror betegnet som stor trussel mod den tyske bundesrepublik.

"Hadet er en gift"

Ved angrebet i Hanau blev 11 personer dræbt. De ti af ofrene havde en anden nationalitet end tysk, mens det sidste offer - den formodede gerningsmands 72-årige mor - var tysk statsborger. Reaktionerne på angrebet i Hanau har været omfattende.

- Racisme er en gift. Hadet er en gift, lød det fra den tyske kansler Angela Merkel.

Mens borgmesteren i Hanau, Claus Kaminsky, sagde til den tyske avis Bild.

- Forfærdelig nat. Du kan ikke forestille dig en værre nat. Det vil selvfølgelig holde os beskæftigede i lang tid, og det vil forblive et sørgeligt minde. Jeg er dybt berørt.

For selvom drabene og den politisk motiverede vold har været og stadig er omfattende, ryster hændelserne stadig den tyske offentlighed, hvor både præsidenten og indenrigsministeren er kørt til Hanau.

- Episoderne river historien op igen. Hændelser som dem i Hanau minder tyskerne om nationalsocialismen og den højreorienterede fortid, siger Lykke Friis.

Den tyske præsident Frank-Walter Steinmeier og hans hustru Elke Buedenbender tændte torsdag lys foran et af gerningsstederne.

Tysk statsborger

Den formodede gerningsmand er den 43-årige Tobias R., som politiet efterfølgende har fundet død. Ifølge de tyske myndigheder var Tobias R. tysk statsborger, havde jagttegn og var sportsskytte.

- Den formodede gerningsmand havde lagt videobeskeder og en form for manifest på sin hjemmeside. Det peger i retningen af obskure tanker og absurde konspirationsteorier, der peger på dybt racistiske synspunkter, sagde Tysklands øverste anklager, Peter Frank, tidligere torsdag.

Den tyske statsborger Tobias R. er den formodede gerningsmand til en terroraktion i byen Hanau ved Frankfurt am Main.

Det er endnu uklart, om manifestet er skrevet i forbindelse med terrorangrebet.

- Hvad, vi ved, er, at der er et xenofobisk motiv. Det bliver stadig efterforsket, om der bliver taget ansvar for gerningen, sagde Hessens indenrigsminister, Peter Beuth, tidligere torsdag.

Hævdede at blive overvåget

Lykke Friis har set dele af videoen, men hun ønsker ikke at spekulere i den formodede gerningsmands motiver.

Peter R. Neumann, professor ved King’s College i London, har set og kommenteret videoen. Han har fået den tilsendt af det tyske medie Bild.

På Twitter har Neumann opsummeret videoen.

- Nøglen til at forstå hans sindstilstand kan være, at han hævder, han er blevet overvåget af en efterretningstjeneste i hele sit liv. Siger, at forskellige prominente mennesker som præsident Trump og Jürgen Klopp (træner for fodboldholdet Liverpool FC, red.) har stjålet hans idéer, skriver Peter R. Neumann.

Han skriver til sidst, at manifestet peger i retning af, at Tobias R. har handlet alene, at han har set mange konspirationsvideoer på YouTube, og at han havde – hvad der ligner – seriøse psykiske problemer.