USA VALG

Trumps rådgiver dømt til fængsel

Dommer afviser, at dommen handler om Roger Stones politiske forbindelser.

Roger Stone, mangeårig rådgiver for den amerikanske præsident Donald Trump, er ved en domstol i den amerikanske hovedstad Washington D.C. blevet idømt tre år og fire måneders fængsel for blandt andet at lyve over for Kongressen.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer.

Stone er blevet dømt for syv forhold - herunder for obstruktion af undersøgelsen om russisk indblanding i det amerikanske valg i 2016. Under valgkampen arbejdede Donald Trump og Roger Stone tæt sammen.

Dommer Amy Berman Jackson tog ved domsafsigelsen afstand fra rygterne, at Roger Stone bliver straffet for sine politiske holdninger og sine forbindelser til Donald Trump.

- Han er ikke blevet tiltalt – som nogle har påstået – for at beskytte præsidenten. Han blev tiltalt for at lyve for præsidenten, sagde dommer Jackson.

Højt profileret

Allerede i november blev Roger Stone kendt skyldig, men strafudmålingen fandt først sted i dag.

Retssagen har været højt profileret, fordi Roger Stone har arbejdet tæt sammen med Donald Trump.

Den amerikanske præsident har da også blandet sig i strafudmålingen med kommentarer på Twitter. Her skrev Trump, at den anbefalede straf til Stone var "forfærdelig og uretfærdig". Anklagerne gik efter syv til ni års fængsel.

Samtidig skulle Donald Trump have presset det amerikanske justitsministerium til at anbefale en mildere straf til Stone end den anbefalet af anklagerne.

Trak sig i protest

Det fik fire statsanklagere til at trække sig fra sagen i protest.

- Selv om det fortsat er USA's holdning, at en fængselsstraf er nødvendig her, så hævder regeringen med respekt, at en straf på mellem 87 og 108 måneder ikke er passende i denne sag, skrev ministeriet ifølge The Guardian.

At justitsministeriet overtrumfede sine egne statsadvokater og ændrede deres anbefalinger i en straffesag er højst usædvanligt.

I retssalen sagde dommer Jackson, at Roger Stones gerninger kræver lang tid i fængsel, men at syv til ni år vil være for lang tid. Hun undlod samtidig at sende Roger Stone til afsoning med det samme, mens retten afventer, om Roger Stone vil appellere dommen, skriver nyhedsbureauet AP.

Roger Stone er den sjette person knyttet til Donald Trump og hans kampagne, der siden 2017 er fundet skyldig eller har erklæret sig skyldig i anklager om kriminelle forhold.