Kæmpe ros i nat: I Danmark lever de drømmen
Den amerikanske drøm udleves i Danmark, lød det i nattens præsidentdebat.
Den amerikanske drøm er ikke længere mulig i USA.
Den er gået i stykker.
Men i Danmark lever den strålende, og derfor bør USA kigge mod Danmark for at finde fremtidens samfund.
Sådan lød det i nattens amerikanske præsidentdebat i Nevada, hvor demokraterne i øjeblikket ihærdigt forsøger at finde den kandidat, der bedst kan slå præsident Trump til november.
Og her er debatten om, hvorvidt USA i højere grad skal være en velfærdsstat, blevet helt central.
Den blot 38-årige tidligere borgmester og nu håbefulde præsidentkandidat Pete Buttigieg sagde, at uligheden i USA var blevet ubærlig.
- Sidste gang, jeg kiggede på listen over lande, hvor man bedst kan udleve den amerikanske drøm - hvor man har muligheden for at blive født på samfundets bund og ende på toppen - så var vi ikke engang i top ti. Det sted, hvor man bedst kan udleve den amerikanske drøm lige nu? Det er Danmark, sagde Pete Buttigieg, der selv har besøgt København for nogle år tilbage for blandt andet at se hovedstadens brug af cykler og cykelstier.
Højere livskvalitet end os
Senere i debatten meldte også den demokratiske kandidat Bernie Sanders sig i koret af folk, der mente, at USA bør se mod Danmark.
Bernie var i debatten blevet beskyldt for at være kommunist, og det ville den pænt venstreorienterede kandidat ikke høre tale om.
Han understregede, at han gik ind for demokratisk socialisme.
- Og lad os tale om demokratisk socialisme. Lad os tale om, hvad der sker i lande som Danmark, hvor de - som Pete helt rigtigt sagde - på mange måder har en meget højere livskvalitet, end vi har, sagde Bernie Sanders og fortsatte med en pointe om, at USA i virkeligheden er et socialistisk land nu.
Men kun for de rigeste, der - ifølge senatoren - får masser af støtte fra det offentlige, mens de fattigste må klare sig med rå kapitalisme.
- Jeg vil kæmpe for demokratisk socialisme, for det arbejdende folk - ikke for milliardærer - for gratis sundhedsvæsen for alle og mulighed for uddannelse for alle.
Hans modkandidat Michael Bloomberg, der for første gang var med i debatten, grinede og sagde med slet skjult henvisning til Bernie Sanders:
- Vi bor i et vidunderligt land! Tænk sig, at den mest kendte socialist i hele landet tilfældigvis er millionær med tre huse.
Herefter fulgte en længere diskussion om Bernie Sanders boliger, og om han i virkeligheden tror på de nævnte idealer om Danmark og demokratisk socialisme.
Højere skatter
Det er langtfra første gang, at Bernie Sanders har rost Danmark.
I 2013 gav han den daværende danske ambassadør Peter Taksøe-Jensen en rundtur i sin hjemstat Vermont, og kort derefter skrev Bernie Sanders en længere kronik om Danmark.
- Danskerne betaler meget høje skatter, men til gengæld får de en høj livskvalitet, som mange amerikanerne har svært ved at opnå, lød det Bernie Sanders dengang.
Under valgkampen om at blive demokraternes præsidentkandidat i 2016 fremhævede Bernie Sanders også flere gange Danmark.
- Jeg synes, at vi skal kigge mod lande som Danmark, Sverige og Norge og lære af, hvad de har opnået for deres arbejdere, sagde Bernie Sanders og blev dengang afvist af Hillary Clinton.
- Vi er ikke Danmark, sagde hun bestemt.
Kamp til november
Primærvalget i USA er i fuld gang, og Bernie Sanders er foreløbigt den forventede vinder, men han møder stor modstand fra blandt andet Mike Bloomberg, der som milliardær har gode muligheder for at købe tv- og internet-reklamer for millioner af sine egne penge.
Omvendt er den hidtidige favorit Joe Biden i øjeblikket ikke engang at finde i nærheden af toppen af meningsmålingerne.
Demokraterne stemmer næste gang i primærvalget i Nevada natten til søndag dansk tid, men der kan nemt gå måneder, før kandidaten endeligt er fundet.
Præsidentvalget mellem Donald Trump og demokraternes kandidat finder sted 3. november.