Bloomberg blev hovedperson i demokraternes “shit show” - og det er godt nyt for Sanders

Så længe centrumvenstrefløjen ikke kan blive enig om, hvem der kan stoppe Sanders, er senatoren favorit til at vinde nomineringen.

Så kom dagen, hvor Michael Bloomberg gik fra at være en mytisk figur i den politiske samtale til status som aktiv deltager i den demokratiske primærvalgkamp.

Endelig stod enhjørningen, der indtil videre har været svær at opspore, men samtidig har tæppebombet tv-stationerne med flere hundrede millioner af valgreklamedollars, på den store debatscene i Las Vegas.

Det blev ”Bloomsday”.

Ganske som forventet forstærkede Bloombergs entré hanekampen om, hvem der bliver førsteudfordreren til Sanders. Resultatet blev en hidsig debat, der - undskyld mit franske - bedst kan beskrives som et shit show.

Selvom denne dynamik ikke var overraskende, er den dog samtidig også en anelse paradoksalt.

På den ene side er der en kamp blandt firkløveren af demokratiske centrumvenstrekandidater – Joe Biden, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar og altså Michael Bloomberg – om at etablere sig som førsteudfordrer til venstrefløjspolitikeren Bernie Sanders, der i skrivende stund må betegnes som feltets frontløber.

Men på den anden side er denne hanekamp en gave til Sanders, der fik den klassiske frontløberbehandling, som man får, når man har tur i den. Vel at mærke samme Sanders, der stille og roligt er ved at stikke af i de nationale meningsmålinger og her i delstaten Nevada før weekendens opstillingsvalg.

Kan Bloomberg bryde igennem?

En 78-årig tidligere republikansk guvernør og mangemilliardær er mildest talt ikke umiddelbart det mest oplagte bud på en demokratisk præsidentkandidat anno 2020. I hvert fald ikke på papiret.

Men omvendt: Hvad kan man egentlig bruge de gamle mantraer til, når det kommer til amerikansk politik i disse år? Se bare Donald Trump.

Man kan være i tvivl om, hvorvidt Bloomberg kan stå distancen efter nattens tv-debat. Det var meget tydeligt, at den tidligere borgmester i New York ikke har været aktiv politiker i nogle år efterhånden og heller ikke just har fremtiden foran sig. For nu at udtrykke det pænt. Satireprogrammet The Daily Show var mindre diplomatisk i sin bedømmelse af Bloombergs præstation.

Samtidig er der dog ingen tvivl om, at Bloomberg allerede har formået at lukke munden på de analytikere – jeg er en af dem - der tilbage i november fuldstændig afskrev muligheden for, at mangemilliardæren kunne vinde nomineringen.

Denne mulighed kan ikke længere udelukkes. Men det store spørgsmål er selvfølgelig stadig, om vælgerne også kommer til at valfarte til valgstederne om nogle uger, når Bloomberg for første gang står på stemmesedlen. Eller som jeg ynder at formulere det: ”Er man villig til at køre sin 90-årige bedstemor ned til valgstedet for at få Mike Bloomberg ind i Det Hvide Hus?”

Svaret kommer fortsat til at blæse i vinden frem til Super Tuesday 3. marts, hvor mere end en tredjedel af alle delegerede er i spil, og blandt andet befolkningsrige delstater som Californien og Texas afholder deres primærvalg. Det er først der, at Bloomberg for første gang står på stemmesedlen.

Det bliver beskidt

Demokraterne er primært optaget af én ting, og det er at slå præsident Trump ved præsidentvalget 3. november.

Det er derfor, at de demokratiske vælgere i stor stil taler om ”electability” (valgbarhed, red.) i disse uger, også her i Nevada, hvor jeg befinder mig.

Opfattelsen blandt mange demokrater er, at Bloomberg med sine mange milliarder er bedst rustet til at slå hårdt igen mod Trump. ”Vi skal bekæmpe ild med ild”, som en taxachauffør udtrykte det over for mig i Las Vegas.

Med andre ord: Præsident Trump har pengene og organisationen bag sig, og han er ikke bleg for at kaste med mudder. Deraf følger, at Demokraterne bliver nødt til at stille med en modkandidat, der har flere penge, er bedre organiseret og kaster med mere mudder end præsidenten.

Glem Michelle Obamas gamle ”når de går lavt, går vi højt!”-mantra. Nu er det ”min far kan tæve din far”-logikken, der dominerer i Det Demokratiske Parti.

Hvem er mest valgbar

Problemet for de demokratiske vælgere er selvfølgelig, at det kan være svært at afgøre, hvem der egentlig er bedst egnet til at slå præsident Trump. For hvem er egentlig den mest valgbare kandidat i det demokratiske felt?

Som vi har set igennem de seneste måneder, så er svaret på dette - for de demokratiske vælgere - så afgørende spørgsmål ikke mejslet i sten. Tværtimod er der eksempelvis et tydeligt sammenfald i Joe Bidens faldende opbakning i meningsmålingerne og svaret på netop valgbarheds-spørgsmålet, som man kan se i denne grafik fra ABC og Washington Post.

Pointen er med andre ord, at Mike Bloomberg lynhurtigt kan ende i den samme negative spiral, som Joe Biden er kommet i, hvis der kommer for meget fokus på dårlige sager, svage debatpræstationer eller manglende resultater i de kommende primærvalg.

Manden bag gardinet

Det er én ting at være den sagnomspundne frelser, der venter i kulissen og ufiltreret kan få sit budskab igennem i valgreklamer. Men nu begynder vælgerne for alvor at kunne se den ufiltrerede udgave af Bloomberg.

Det kan ikke udelukkes, at mange vælgere efter dette kig bag gardinet er lige så uimponeret, som Toto var det, da hun så manden bag gardinet i ”Troldmanden fra Oz”.

Med andre ord: Det kan ikke udelukkes, at Mike Bloomberg lynhurtigt kan miste sin frelserstatus og gå hen og 'bare' blive endnu en gammel, hvid mand med et kæmpeego, der kæmper om præsidentembedet – bare med væsentlig flere penge på kistebunden.

Bloombergs bud kan give bagslag

Ironisk nok kan den tidligere New York-borgmester med sin sene entré være med til at sandsynliggøre det scenarie, han netop forsøger at forhindre: At en venstrefløjspolitiker som Bernie Sanders vinder nomineringen.

Hvad der sker i Vegas, bliver selvfølgelig ikke i Vegas. I hvert fald ikke når det kommer til Demokraternes valgkamp. Efterdønningerne af nattens hidsige debat og udfaldet af opstillingsvalget her i Nevada på lørdag kommer til at være med til at definere, hvem der på den korte bane bliver førsteudfordrer til Sanders og i det lange løb bliver Demokraternes præsidentkandidat.

Mike Bloomberg håber at blive begge dele. Bookmakerne ser ham da i skrivende stund også som centrumvenstrefløjens klart bedste bud på at vinde nomineringen, selvom Bloomberg ikke engang står på stemmesedlen i Nevada.

Men hvorvidt den tidligere borgmester i sidste ende bliver centrumvenstrefløjens frelser eller ender med at gøre selvsamme fløj en bjørnetjeneste, er ikke til at sige endnu.

Det samme gør sig i øvrigt gældende for spørgsmålet om, hvorvidt et så splittet parti kan stå samlet i kampen mod præsident Trump. Præsidenten må i hvert fald være en glad mand. Men det tager vi en anden gang.