Udland

Trump benåder to milliardærer, en korrupt politichef og en deltager fra sit tv-show

USA's præsident har benådet 11 dømte kriminelle. Men de benådede ligner ikke helt gennemsnittet af indsatte i USA's fængsler.

Den sortklædte mand måtte skrive flere autografer, inden han kunne gå gennem hoveddøren til sin store villa i Chicago.

Undtagen mine børns fødsel er dette en af de største dage i mit liv

Bernard Kerik, tidligere politichef i New York

Han havde ikke været hjemme i ni år, men pludselig havde en opringning fra USA's præsident Donald Trump ændret hans liv.

Manden i sort, Rod R. Blagojevich, er tidligere guvernør i staten Illinois og netop blevet løsladt fra fængslet.

I 2011 var han blevet idømt 14 års fængsel for en hel stribe af korruptionssager.

Den tidligere guvernør havde blandt andet forsøgt at sælge Barack Obamas ledige sæde i USA's senat til højstbydende, efter Obama var blevet præsident i 2008.

Forsøget blev optaget på bånd og offentliggjort i retssagen mod ham.

- Jeg har fået den her gyldne mulighed. Og jeg giver den ikke fra mig uden at få noget igen. Jeg gør det ikke, sagde han blandt andet på optagelserne.

Trumps lærling

Rod R. Blagojevich gjorde alt, hvad han kunne for at påvirke folkestemningen under retssagen, og sådan gik det til, at han fik en plads i Donald Trumps tv-show, The Celebrity Apprentice.

Rod R. Blagojevich svarer på spørgsmål foran sit hjem i Chicago efter løsladelsen.

Som de fleste andre deltagere i showet endte han med at blive fyret af Donald Trump - blandt andet for at sove på jobbet. Men rigmanden gav også den korruptionsanklagede guvernør pæne ord med på vejen.

- Guvernør, du har bevist, at du er i stand til at slås. Du har bevist det i årevis, og du har vist det nu, men du har tabt, lød det fra Donald Trump i 2009.

Under opholdet i fængslet førte Rod R. Blagojevich flere appelsager, men han tabte hver gang, og i 2018 var alle muligheder udtømt.

Eller næsten alle.

- Han sad otte år i fængsel og havde langt igen. Mange mennesker er uenige i dommen. (...) Det var efter min mening en ualmindelig hård og meningsløs dom, sagde Donald Trump efter benådningen tirsdag 18. februar.

Rod Blagojevich må skrive autografer til Trump-tilhængere foran sit hjem.

Mange andre var uenige med Donald Trump. Blandt andet hans republikanske partifæller i Illinois, hvor lokale parlamentsmedlemmer kom med en skarp kritik af beslutningen.

- Blagojevich er symbolet på offentlig korruption i Illinois, og han har ikke vist tegn på anger, hedder det i en udtalelse fra de republikanske politikere.

Politichef med mafiakontakter

Benådningen er ikke den eneste, som har vakt røre i USA i de seneste dage.

Jeg sætter min lid til anbefalinger fra folk

Donald Trump, præsident i USA

Det er skrevet ind i USA's forfatning, at præsidenten kan benåde personer, der er blevet dømt for at overtræde national lovgivning, og tirsdag benyttede Donald Trump sig af den mulighed 11 gange.

- Ofte, ja næsten hele tiden, sætter jeg min lid til anbefalinger fra folk, der kender dem, sagde præsidenten om sit valg af personer, der bliver benådet.

Og listen med de 11 navne afslører da også, at det kan betale sig at have venner, der er tæt på Donald Trump.

Som for eksempel New Yorks tidligere politichef Bernard Kerik, der blev et kendt ansigt efter terrorangrebene 11. september 2001, hvor han styrede ordensmagten i byen.

Bernard Kerik er ven af Rudy Giuliani, der er Trumps personlige advokat.

Politichefen havde dog selv svært ved at overholde loven og modtog bestikkelse. I 2006 fik han blandt andet renoveret sit hus af et firma med forbindelser til mafiaen som en "gave". Ifølge New York Times slap han dengang med en bøde.

I 2010 blev han så idømt fire års fængsel for skattesvindel og for at afgive falske vidneudsagn.

Han blev løsladt efter tre år, og nu har Donald Trump så renset hans straffeattest.

- Undtagen mine børns fødsel er dette en af de største dage i mit liv, skrev Bernard Kerik på Twitter.

Bernard Keriks karriere begyndte i øvrigt som livvagt og chauffør for Rudy Giuliani, der i dag er Donald Trumps personlige advokat.

Efter fængselsstraffen har han blandt optrådt som ekspert og kommentator på tv-kanalen Fox News.

Fodboldmilliardæren

Politichefen og guvernøren er ikke de eneste tidligere magtfulde mænd, Donald Trump har benådet.

Edward J. DeBartolo med et fodboldtrofæ i 2013.

I staten Ohio kom det som en overraskelse for de fleste, at en af statens mest prominente rigmænd, Edward J. DeBartolo Jr., ikke længere skal trækkes med en lille kedelig plet på straffeattesten for en over 20 år gammel svindelsag.

Sagen stammer fra dengang, Edward J. DeBartolo Jr. ejede fodboldholdet San Francisco 49ers og glemte at melde et afpresningsforsøg til politiet.

Hr. DeBartolo lod ikke dommen definere sit liv

Begrundelse for benådning

Han blev idømt en bøde på én million dollars, fik en betinget dom på to års fængsel og måtte overdrage ejerskabet af fodboldholdet til sin søster.

Derudover fortsatte han i kulissen og er stadig en del af personkredsen omkring San Francisco 49ers.

- Hr. DeBartolo lod ikke dommen definere sit liv, hedder det i begrundelsen for benådningen fra Donald Trump.

Edward J. DeBartolo Jr. kender blandt andet Donald Trump fra 2016, hvor han arrangerede en fest for at fejre, at Trump var blevet USA's præsident.

Donald Trump gjorde selv reklame for festen på Twitter.

Hvorfor Donald Trump syntes, at tiden nu var rigtig til at benåde den tidligere festarrangør, vides ikke med sikkerhed, men ifølge Philip Bump, der er politisk kommentator ved Washington Post, kan det hænge sammen med, at Edward J. DeBartolo Jr. er en populær person i sin hjemstat Ohio, som Donald Trump har brug for at vinde ved det kommende præsidentvalg.

Hans formue anslås til at være på omkring 3,3 milliarder dollars.

Skurken fra Wall Street

En anden af de benådede er endnu rigere.

Michael Milken er en af USA's største finansfolk

Begrundelse for benådning

Det er finansmanden Michael Milken, der blev dømt for insiderhandel på Wall Street i 1980'erne.

På et tidspunkt var han den højest betalte børsmægler på Wall Street, og han tjente som inspiration til skurken Gordon Gekko i filmen 'Wall Street' fra 1987.

Michael Milkens enorme insiderhandel var inspiration til filmen Wall Street fra 1987.

I 1990 måtte han betale en bøde på 600 millioner dollars og blev idømt en 10 år lang fængselsstraf for økonomisk kriminalitet.

Michael Milken afsonede 22 måneder af sin straf, inden han vendte tilbage til finansverdenen.

- Michael Milken, en af USA's største finansfolk, var frontløber i brugen af aktier med højt afkast i erhvervsøkonomien, hedder det i Donald Trumps benådning.

I dag er finansmanden god for omkring 3,8 milliarder dollars og står i spidsen for tænketanken Milken Institute.

Blandt gæsterne ved tænketankens årlige kongres er Donald Trumps datter Ivanka og hans svigersøn Jared Kushner.

En af Michael Milkens gode venner er i øvrigt Donald Trumps personlige advokat Rudy Giuliani. Han sagde i et interview med Wall Street Journal i 2000, at han personligt ville benåde Michael Milken, hvis han blev præsident.

Alle de andre

I det hele taget fylder de bedrageridømte godt op på listen over benådede.

Her finder man også Paul Pogue, der ejer et entreprenørfirma i Dallas, og som fik en betinget fængselsdom på tre år for at snyde i skat.

Han kender så vidt vides hverken præsidenten eller hans famile, men ifølge regnskaber fra USA's føderale valgmyndigheder, som mediet The Daily Beast har set, har Paul Pogues familie siden sensommeren 2019 indbetalt over 200.000 dollars i støtte til Donald Trumps valgkampagne.

Og så er der resten:

Den tidligere tech-direktør Ariel Friedler, der blev dømt for at stjæle sine kunders passwords. Han fik to måneders fængsel. Han er venner med Donald Trumps allierede og tidligere guvernør i New Jersey, Chris Christie.

Den tidligere topembedsmand David Safavian, der kom med falske vidneudsagn. Han er advokat og lobbyist for Donald Trumps republikanske parti.

Tv-personligheden og forfatteren Angela Stanton, der i 2007 blev idømt to måneders fængsel for sin rolle i et netværk, der solgte stjålne biler. Hun er på det seneste begyndt at give interviews om sin støtte til Donald Trump. Hendes gudmor, der i øvrigt er niece til borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King, har mødt præsidenten for at tale hendes sag.

De sidste tre har ikke umiddelbar forbindelse til præsidenten. De er:

Tynice Nichole Hall, en 36-årig kvinde, der er dømt i en narkosag.

Crystal Munoz, også 36 år og dømt for at smugle marihuana.

Judith Negron, en 47-årig kvinde, der er dømt for svindel med midler til sundhedspleje.