Udland

Kvinderne taber i tysk politik: Tysklands næste Mutti bliver en mand

Lige nu tyder alt på, det bliver mandeopgør, når der skal findes en ny CDU-formand, og uanset udfaldet kan det ende med, at Merkel må gå af før tid.

Vi kan lige så godt vænne os til det. Tiderne med en kvinde i spidsen for den tyske forbundsregering og regeringspartiet CDU er ved at være forbi. Forbundskansler Angela Merkel havde ellers forsøgt at køre "AKK", politikeren med det svære navn Annegret Kramp-Karrenbauer, i stilling som sin afløser, først som CDU-leder, senere som mulig forbundskansler.

Men efter Kramp-Karrenbauers overraskende beslutning om at droppe ambitionerne om at blive forbundskansler og rydde sit formandskontor i CDUs Konrad Adenauer-bygning i Berlin, så snart der er fundet en afløser, så står det klart, at Merkels forsøg på at sikre arvefølgen er slået fejl. "AKK-bomben", som den er blevet kaldt, har ikke bare kastet CDU ud i sin værste krise i årtier.

Den har udløst en magtkamp, som kan betyde, at også Merkel bliver tvunget til at kaste håndklædet i ringen, og at Tyskland og omverden må indstille sig på, at afløseren bliver en person af hankøn. Efter al sandsynlighed, så vil fremtidens Mutti er en mand.

Supertanker uden kaptajn

Efterdønningerne fra AKK-bomben i sidste uge har forvandlet Angela Merkels politiske supertanker til et fartøj uden kaptajn, uden klar kurs, og uden plan for, hvordan en ny øverstkommanderende skal udpeges. Det hele kompliceres af, at partiet ikke bare skal finde en ny formand, som for halvandet år siden, da Kramp-Karrenbauer blev valgt.

Nu handler det også om, hvem der skal være kandidat til posten som forbundskansler næste gang. For hvis der er noget, den afgående formand har lært af sin korte tid på posten, så er det, at de to funktioner hører sammen:

- Adskillelsen af kanslerjob og partiformandskab har svækket partiet i en periode, hvor der var brug for et stærkt CDU. Partiformandskab og kanslerkandidatur hører til i én og samme hånd, lød det fra Annegret Kramp-Karrenbauer på et pressemøde i sidste uge.

Et opgør uden kvinder

Udsigten til et opslidende personopgør har fået mange CDU-politikere til at håbe på konsensusløsning. Og i den ånd har Annegret Kramp-Karrenbauer nu indledt en række sonderinger med de mest oplagte kandidater.

Første møde i tirsdag gjaldt Angela Merkels gamle rival Fredrich Merz, som nok tabte opgøret om formandsposten til Kramp-Karrenbauer for halvandet år siden men ikke har opgivet sine ambitioner om at komme helt til tops. Merz er især populær på CDUs højrefløj, hvor mange forventer, at netop han vil være i stand til at hente nogle af de vælgere tilbage, som er hoppet af til AfD, Alternative für Deutschland.

Dernæst kommer så turen til de to øvrige mulige kandidater, sundhedsminister Jens Spahn og Armin Laschet, ministerpræsident i Tysklands folkerigeste delstat, Nordrhein-Westfalen. Mens Jens Spahn har ladet forstå, at han "er parat til at tage et ansvar", og dermed meldte sig til formandskandidat-holdet, så har Armin Laschet endnu ikke givet sig klart til kende, men ambitionerne menes ikke at fejle noget.

Og nej, der er ingen kvinder i kandidatfeltet. Selv om partiet i 20 år har haft en kvinde i spidsen, så har ingen vovet at blande sig formandsopgøret. Som Süddeutsche Zeitungs Cerstin Gammelin konkluderer, så har "en kvinde i kanslerkontoret skjult den kendsgerning, at ligeberettigelsen endnu ikke har indfundet sig i CDU".

CDU har et kvindeproblem. Også af den grund tyder meget på, at den næste Mutti bliver en mand.

Kapløbet er i gang

Ifølge tyske medier forsøger måske-kandidat Armin Laschet for øjeblikket på at brygge et kompromis sammen mellem de tre rivaler og dermed spare partiet for et månedlangt politisk slagsmål. Laschet-planen skulle ifølge de velunderrettede kilder gå ud på, at han selv overtager formandsposten og også bliver CDUs kanslerkandidat ved næste valg, mens Fredrich Merz og Armin Laschet belønnes med magtfulde ministerier eller posten som gruppeformand i forbundsdagen. CDUs fremtid skulle med andre ord afgøres i herreværelset.

Det lød næsten for godt til at være sandt, og allerede onsdag faldt ambitionen om at sikre en "gentleman-løsning" til gulvet, da den tidligere miljøminister Norbert Röttgen erklærede sig som kandidat til formandsposten og krævede en medlemsafstemning efterfulgt at et landsmøde allerede inden sommerferien.

- Med offentliggørelsen af sit overraskende kandidatur har Röttgen gjort forsøget på at nå en konsensusløsning umulig. Kapløbet er nu endegyldigt skudt i gang, lød det i går fra Der Spiegels Florian Gathmann.

Pres på Merkel

Annegret Kramp-Karrenbauers ambition var ellers at tømre et forslag sammen, som skal præsenteres for CDU-ledelsen på mandag den 24. februar. Uanset om det ender med en Friedrich, en Jens, en Armin eller en Norbert, så vil valget af en ny CDU-formand og kanslerkandidat øge presset for, at også Angela Merkel skal gå. "Merkel muss weg" er ellers et slagord, som har været forbeholdt rabiate AfD- og Pegida-tilhængere, men i dag er det konklusionen fra flere tyske kommentatorer.

- Det bedste, Angela Merkel kan gøre for sig selv, for sit eftermæle i historiebøgerne og for sit parti, er at træde tilbage, lød det forleden fra Der Spiegels Christiane Hoffmann.

En ny CDU-formand og kanslerkandidat vil have behov for at profilere sig og vil derfor indordne sig under en altdominerende forbundskansler Angela Merkel, lyder analysen.

Skræmmeeksemplet er Annegret Kramp-Karrenbauer, som aldrig nåede at vokse ud af Merkels skygge. Derfor spår Süddeutsche Zeitungs kommentator Nico Fried, at "med CDU-formand Annegret Kramp Karrenbauers bebudede tilbagetræden, så er også Merkels afsked sandsynligvis rykket nærmere - og den er helt sikkert ikke blevet lettere".

Lige nu tyder alt altså på, det bliver rent mandeopgør, når der skal findes en ny CDU-formand og kanslerkandidat, så vi kan lige så godt indstille os på det. Tysklands næste top-Mutti bliver en mand.