Udland

Far og datter går verden rundt - de griner, når bomberne falder

900.000 mennesker er drevet på flugt i Idlib- og Aleppo-provinserne i Syrien siden starten af december. De har intet sted at flygte hen.

De fleste børn vil formentlig græde af skræk og rædsel ved lyden af bomber, der eksploderer i nabolaget. Men Abdullah Al-Mohammad har fået sin tre-årige datter Salwa til at grine af det.

En Facebook-video med de to, der tackler rædslerne i Idlib-provinsen på deres helt egen måde, går lige nu verden rundt og kan ses og læses om i den britiske avis the Guardian, den Qatar-baserede tv-kanal Al Jazeera og den største indiske avis India Today.

Hun er et barn og forstår ikke krig

Abdullah Al-Mohammad

- Er det et fly, eller en granat?, spørger Abdullah sin datter i videoen.

- Det er en granat, svarer hun og griner med hele kroppen.

Flygter fra offensiv

Antallet af internt fordrevne stiger og stiger lige nu i Syrien. Over 900.000 mennesker er ifølge FN blevet fordrevet siden starten af december, og over halvdelen er børn.

Der er tale om den største enkeltstående menneskeflugt, siden den syriske krig begyndte for ni år siden.

Abdullah og hans familie er en nogle af de mange mennesker, der er tvunget på flugt fra deres hjem i Idlib-provinsen.

Det er ikke længere sikkert for dem at være i landsbyen Saraqib, og derfor bor de lige nu hos en ven af familien i en anden by i området. Men også her hører de regelmæssige eksplosioner i nærheden.

Denne sejr betyder ikke en afslutning på krigen

Bashar Al-Assad, Syriens præsident

Bombe-leg

I et forsøg på at beskytte sin datter fra et psykisk traume på grund af krigens gru har 32-årige Abdullah og hans kone valgt at lave de skræmmende bombelyde om til en leg.

Hver gang en bombe eller et missil falder, gætter hun på, om det er et fly eller en granat. Faren har fået hende overbevist om, at det er det samme som lyden fra fyrværkeri eller en legetøjspistol, de hører.

Det får lille Salwa til at bryde ud i en smittende latter, når hun hører bragene.

- Hun er et barn og forstår ikke krig, forklarer Abdullah Al-Mohammad til mediet Sky News.

- Jeg har besluttet at lære hende denne leg for at forhindre, at hun ender i et psykisk kollaps og ikke blive ramt af frygt og angst.

Hundredtusinder på flugt

Det er voldsomme kampe mellem oprørsgrupper og russiskstøttede syriske regeringsstyrker, der har drevet folk på flugt i store tal i blandt andet Idlib-provinsen.

- Tyrkisk Røde Halvmåne har oprettet en flygtningelejr i den vestlige del af området, men meget tyder på, at de slet ikke kan følge med den store flygtningestrøm, fortæller TV 2-journalist Claus Borg, der har været i Syrien og dække krigen flere gange.

De syriske regeringsstyrker har overtaget kontrollen over en stor del af provinsen, men krigen ser ikke ud til at stilne af foreløbigt. For Syriens præsident Bashar Al-Assad har sagt, at han ikke helmer, før han har vundet fuldstændig kontrol over hele Syrien.

- Denne sejr betyder ikke en afslutning på krigen. Den betyder ikke, at fjenden har overgivet sig. Men det er en optakt til fjendens komplette overgivelse, før eller senere, sagde præsidenten i går i en tv-transmitteret tale.

Kan ikke komme væk

Samtidig er det svært for de mange tusinder civile, der er fanget i kampene, at komme væk, fordi grænsen til Tyrkiet er lukket.

- Tyrkerne vil ikke have en eneste yderligere syrisk flygtning ind i Tyrkiet. De har taget imod over tre en halv million i løbet af den syriske borgerkrig, og nu siger de, at det er nok, forklarer mellemøstkorrespondent Benjamin Kürstein.

Det betyder, at de mennesker, der er på flugt i Idlib har svært ved at komme i sikkerhed, fordi de bliver presset op mod den tyrkiske grænse af den syriske hær og de russiske luftbombardementer.

- Det er er meget svært at se, hvor de skal søge hen, siger Benjamin Kürstein.

Håber på fremtid for datter

Til trods for at udsigterne lige nu ikke lover fred i Syrien, så forsøger Abdullah Al-Mohammad at bevare troen på en lysere fremtid.

Han og hans kone gør alt for at forvandle krigens rædsler til en ”kilde til glæde” for deres datter Salwa og på den måde sikre sig, at hun gennemlever det hele med psyken i behold.

- Jeg håber, at hverdagen snart vil blive normal igen, så hun kan få en fremtid med en god uddannelse, siger han.