Udland

Tv-værts død har ført til folkekrav om ny lov: - Nu er det nok

I britiske medier debatteres det samtidig, hvor stort ansvar man kan tillægge læsernes egen sult på detaljer om kendissens privatliv.

Den britiske realitystjerne og tv-vært Caroline Flacks død har endnu en gang rettet det kritiske spotlys mod den britiske tabloidpresse.

Årsagen er pressens dækning af omstændighederne ved den 40-årige tv-kendis' død lørdag, der ifølge kritikerne er endnu et eksempel i rækken på tabloidpressens alt for nærgående dækning af kendte menneskers liv.

Medierne dækkede Flacks privatliv intenst, og interessen blev ikke mindre, efter hun i december blev sigtet for at have overfaldt sin kæreste i parrets lejlighed.

Eksempelvis valgte avisen The Sun at bringe "eksklusive billeder" af det blodige soveværelse, hvor tv-værten skulle have overfaldt kæresten. Parrets lejlighed blev sat til salg kort tid efter. I den forbindelse lagde The Sun en artikel op med billeder af lejligheden fra salgsannoncen, hvor de i artiklen genoplivede detaljerne om overfaldet.

Sagen om overfaldet skulle efter planen have været for retten til marts, men lørdag tog Caroline Flack ifølge familien sit eget liv.

Fra flere sider lyder kritikken derfor nu, at pressen i Storbritannien er gået for vidt.

Lov mod mediers indtrængen

Caroline Flack blev fundet død i sin lejlighed i London-bydelen Stoke Newington.

Har du tanker om selvmord?

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, hjælper det at få sat ord på de svære tanker og følelser.

Du kan kontakte Livslinjens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage i tidsrummet 11.00-04.00. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

Det er også muligt at skrive eller chatte med Livslinjens rådgivere.

Du kan også kontakte Psykiatrifonden, der tilbyder personlig rådgivning og samtale til mennesker med psykiske sygdomme og problemer. Telefonnummeret er 39 25 25 25.

Samme weekend skrev flere hundrede tusinde briter under på et forslag til en ny lov med navnet 'Caroline’s Law', der lægger op til, at det fremover skal være ulovligt for de britiske medier "bevidst og ubarmhjertigt at mobbe en person (...) til det punkt, hvor vedkommende tager sit eget liv".

Også talkshow-vært Laura Whitmore, der var veninde til Caroline Flack, gav efter dødsfaldet en opsang til tabloidpressen i sit program på BBC Radio 5.

- Jeg har set journalister og Twitter-krigere omtale denne tragedie (red. Caroline Flacks død), og de har selv fordrejet, hvad der er sandt. Jeres ord påvirker folk. Nu er det nok, sagde hun.

Et af medierne, der dækkede Caroline Flacks liv indgående, var som nævnt den britiske avis The Sun. Efter selvmordet fjernede de en artikel, som avisen havde skrevet dagen forinden. Artiklen handlede om et valentinskort, der gjorde grin med Caroline Flacks overfald på kæresten. På kortet stod der: "Jeg giver dig en på lampen".

The Sun mener dog ikke selv, at deres dækning var en årsag til selvmordet.

Flere steder i de britiske medier debatteres det endda ligefrem, om det var læsernes efterspørgsel på detaljer om Caroline Flacks privatliv, der resulterede i den massive mediedækning. Over weekenden toppede artikler relateret til hendes død listerne over mest læste i britiske medier, skriver The Guardian.

Medier går skridtet videre i Storbritannien

Ifølge forfatter og tidligere korrespondent i Storbritannien Lone Theils er det en tradition, at Storbritanniens medier går skridtet videre i deres dækning sammenlignet med danske medier.

- De britiske medier går tit meget vidt. Konkurrencen om at sælge aviser er meget intens i Storbritannien, og man ved simpelthen, at når man går rigtig til biddet med de kendte, sælger man rigtig mange aviser, siger Lone Theils.

Hun peger på, at Storbritannien ikke har samme syn på mediernes moral, som Danmark har. Der er heller ikke et uafhængigt nævn, hvor medier i Storbritannien kan få offentlig kritik for at begå fejl, ligesom Danmark har med Pressenævnet.

- I Danmark er det pinligt at få en påtale fra Pressenævnet, men der er ikke samme mekanisme i Storbritannien, siger Lone Theils.

Det er sket før

Det er da også langt fra første gang, at den britiske tabloidpresses dækning af kendte menneskers privatliv bliver kritiseret.

Blandt andet har Meghan Markle en retssag kørende mod mediet Mail on Sunday, som offentliggjorde et brev, hun havde skrevet til sin far, Thomas Markle. Prins Harry skrev i en udtalelse i den forbindelse, at pressens behandling af hans hustru i simple termer var "ren mobning".

Meghan Markle og Prins Harry er ikke længere en officiel del af det britiske kongehus og bor nu i Canada - blandt andet på grund af de britiske mediers indgående dækning af dem.

Inden for et par år har to andre deltagere i den britiske udgave af realityprogrammet 'Love Island' begået selvmord - Sophie Gradon på 32 år i 2018 og Mike Thalassitis på 26 år i 2019. Caroline Flack er den tredje.