Først blev stjernen frifundet for planer om at myrde præsidenten - nu er han fundet død i sin celle

Kizito Mihigo var kendt som en protestsanger, der kommenterede Rwandas blodige historie. Nu spørger hans fans, om han blev myrdet af myndighederne.

Der løber en flod af blod igennem Rwandas historie.

Mandag flød der også tårer, da nyheden om Kizito Mihigos død blev kendt af menigmand i Rwanda.

Den populære sanger blev fundet død i sin celle, hvor han havde siddet tre dage efter at være blevet anholdt nær grænsen til Burundi, hvor han ifølge politiet havde forsøgt at slutte sig til en revolutionær gruppe af rebeller. Han blev 38 år gammel, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Marie Michelle Umuhoza, en talskvinde for den kommission, der skal undersøge hans død, var Kizito Mihigo alene i sin celle, da han blev fundet. Den officielle forklaring er selvmord.

Skal obduceres på hospital

Nu er hans lig sendt til obduktion og videre undersøgelse på Kacyiru Hospital for at få dokumenteret dødsårsagen.

For borgerrettighedsforkæmperen Théophile Mpozembizi er der dog ikke så meget tvivl. Kizito Mihigo døde ikke for egen hånd, men fordi nogen ville ham til livs.

- Tror I, folk er så dumme, at de ikke kan se, hvordan I, eksperter i drab og ondskab, er dem, der slog Kizito Mihigo ihjel?, spørger Mpozembizi på Twitter, hvor han også viser en kopi af den officielle erklæring fra Rwandas sikkerhedspoliti.

Sikkert er det, at Kizito Mihigo tidligere har været på kollisionskurs med den politiske top i Rwanda.

I 2015 blev Kizito Mihigo anklaget og dømt for at stå bag en sammensværgelse mod Rwandas præsident, Paul Kagame, og at "anstifte had mod regeringen".

I september 2018 blev Kizito Mihigo så benådet og løsladt af præsident Kagame med forbud mod at forlade landet, hvis ikke der forelå en retslig godkendelse. En slags husarrest, med andre ord.

Fra kridthuset til trussel

Kizito Mihigos status i Rwanda har været skiftevis frelser og forsoner, farisæer og forræder.

Det var Kizito Mihigo, der på bestilling fra præsident Paul Kagame blev sat til at skrive Rwandas nye nationalsang i 2001. Og det var landets overhoved, der betalte for Kizito Mihigos uddannelse, da han som 20-årig blev sendt til Paris for at studere på et anerkendt musikkonservatorium.

Når sangeren var i kridthuset hos Rwandas politiske top, blev han ophøjet til en vigtig stemme, som kunne synge om Rwandas blodige fortid. Og som måske kunne lægge et lægende lydomslag på de ar, Rwandas befolkning stadig er mærket af.

Men når han kom på tværs af præsident Paul Kagame, blev han set som en potentiel trussel med terrormotiver, som det lød i anklageskriftet, da han blev sendt i fængsel første gang.

Selv så Kizito Mihigo sig som bindeleddet mellem en blodig fortid og Rwandas forsonende fremtid.

I 1994 begyndte et folkedrab rettet mod Rwandas tutsier. 800.000 mennesker mistede livet på uhyggeligt kort tid, da ekstremistiske hutuer slagtede løs blandt landsmænd i en kollektiv blodrus med regeringens velsignelse.

Kizito Mihigos budskab var, at man skulle huske alle de dræbte - både tutsier og hutuer - og at dæmoniseringen skulle stoppe. Ellers ville hævntørsten ikke være til at slukke.

Han vidste, hvad han sang om, for Mihigos egen familie blev udslettet, da han var 13 år gammel.

Organisation tvivler på forklaring

Men i Rwanda er der stadig stærke kræfter, der vil tage patent på historien. Som vil hævne, mere end de vil tilgive. Eller bare få folk til at forsvinde.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch indikerede mandag, at Kizito Mihigos død var politisk motiveret og alt andet end selvmord.

- For ofte resulterer følsomme sager i Rwanda i folks forsvinden eller i mystiske dødsfald. Lad os håbe, at undersøgelserne kan fastslå, om Mihigo blev mishandlet eller dræbt i politiets varetægt, skriver organisationens generalsekretær, Nicholas Dawes, på Twitter.

Kizito Mihigo har to gange modtaget priser for sit fredsbevarende arbejde.