Udland

Spøgelsesskib på grund i Irland: - Har aldrig nogensinde set et forladt skib som dette

Besætningen forlod skibet midt på Atlanterhavet i 2018. Siden er skibet kun blevet observeret en enkelt gang.

Et spøgelsesskib drev søndag på grund på den irske sydvestkyst, efter det 77 meter lange fragtskib har drevet rundt i Atlanterhavet i mere end et år.

Skibet MV Alta blev drevet op ad klipperne af vinden. Den første helikopterinspektion viser, at skibet er havnet på klipperne uden at blive slået itu, og at der derfor ikke er nogen umiddelbar risiko for olieforurening.

- Jeg har aldrig nogensinde set et forladt skib som dette, siger John Tattan, der er leder af den lokale kystsikkerhedstjeneste til avisen Irish Examiner.

At skibet er endt på den irske kyst, skyldes også helt særlige omstændigheder, fortæller TV 2 Vejrets Cecilie Hother.

- Der har ligget et exceptionelt dybt lavtryk nordvest for de britiske øer i weekenden, og det har skabt stormen Dennis, der også har hærget Irland i weekenden. Det har skabt betingelserne for at drive skibet på klipperne på den måde, forklarer hun.

Besætningen reddet i 2018

Det er imidlertid ikke første gang MV Alta har skabt overskrifter verden over. Det 45 år gamle fragtskib, der sejler under tanzaniansk flag, har nemlig haft en dramatisk historie de seneste år.

Første gang det kom i søgelyset var i september 2018, da skibet var på vej fra Grækenland til Haiti.

Den irske kystvagt har hidtil kun inspiceret MV Alta fra luften. Først når stormen Dennis er helt overstået, tør man komme tættere på

Midt ude på Atlanterhavet fik skibet motorstop, og det var umuligt for den ti mand store besætning at få gang i maskineriet igen. Efter at have drevet rundt i 20 dage udsendte besætningen nødsignaler, fordi deres forsyninger af mad og drikkevand var ved at slippe op.

Kutteren Confidence fra den amerikanske kystbevogtning fandt MV Alta drivende 2000 kilometer sydøst for Bermuda, og fik reddet besætningen om bord.

Kapret i Gyana

Herefter bliver historien om MV Alta usikker.

Ifølge den amerikanske kystvagt sejlede kutteren den reddede besætning til Puerto Rico, hvor de tog kontakt til skibets ejere i Tanzania for at få arrangeret en slæbebåd, der kunne bringe det tomme skib i havn.

Herefter er der ingen sikker viden om skibets skæbne. Angiveligt blev skibet slæbt til Guyana i Sydamerika, hvor det blev angrebet af pirater og forsvandt.

Drev ved Afrika i 2019

Skibet dukkede op igen et år senere, da det britiske marinefartøj HMS Protector i august 2019 stødte på et skib ude på Atlanterhavet ud for Afrikas kyst. Briterne forsøgte at tage kontakt til det ukendte skib, men fik ikke noget svar.

En ”underlig begivenhed”, kaldte den britiske flåde det på Twitter:

- Vi sejlede tæt op til fortøjet for at tilbyde vores assistance, men ingen svarede, skrev HMS Protector dengang på Twitter.

Det var det sidste nogen så til skibet, indtil det søndag drev i land i Irland.

Tilsyneladende efter mere end 16 måneders tur østpå til den afrikanske kyst og siden nordpå til Europa.