Coronavirus

Evakuerede amerikanere blev erklæret syge på vej hjem i flyet

Antallet af smittede ombord på karantæneramt krydstogtskib fortsætter med at stige, mens de amerikanske passagerer bliver evakueret.

Søndag evakuerede USA 300 amerikanere fra det karantæneramte krydstogtskib Diamond Princess.

Mens de var i luften, viste det sig imidlertid, at 14 af dem var smittet med den nye coronavirus, så de måtte isoleres i en særlig del af flyet.

- Disse personer blev flyttet til en særlig isolationsafdeling på flyet, oplyser de amerikanske sundhedsmyndigheder.

På forhånd havde man bestemt, at passagerer, der var syge eller viste tegn på smitte, ikke måtte komme med flyet. Søndag var der 44 amerikanere ombord, der var konstateret smittet. De skulle blive i Japan og blive behandlet der.

Kun de passagerer, der blev vurderet til at være raske, fik lov til at flyve hjem. De blev dog testet før afrejsen, og det var denne test, der afslørede de 14 smittede, mens flyet stadig var i luften.

Flere syge ombord

Samtidigt fortsætter antallet af smittede også med at stige blandt de tilbageblevne passagerer ombord på Diamond Princess i havnen i Yokohama.

I dag blev der konstateret yderligere 99 tilfælde ombord, og dermed er der nu konstateret 454 smittede blandt de 3700 passagerer og besætningsmedlemmer ombord.

De japanske myndigheder understreger dog, at der er en god forklaring på, at man har fundet så mange smittetilfælde.

- Der er fundet mange positive tilfælde ombord, men det er, fordi vi tester alle ombord, uanset hvordan deres medicinske tilstand er. Og 70 procent af dem, der bliver testet positive, har overhovedet ikke nogen symptomer, siger Shigeru Omi fra de japanske sundhedsmyndigheder.

Flere slipper ud

Flere andre lande, blandt andet Australien og Canada, har også planer om at evakuere sine borgere fra det isolerede krydstogtsskib, hvor passagererne snart har været isoleret i 14 dage.

Diamond Princess

 Krydstogtskibet Diamond Princess kom til Yokohama 3. februar. På det tidspunkt var der 1045 besætningsmedlemmer og 2666 passagerer ombord, hvoraf halvdelen var japanere.

En tidligere passager var på det tidspunkt blevet smittet med coronavirus. Det fik myndighederne til at tjekke sundhedstilstanden ombord, og de fandt 10 tilfælde af smitte.

Det udløste beslutningen om at isolere alle passagerer ombord i 14 dage.

De smittede og syge blev løbende bragt fra borde og sendt på hospitalet.

Indtil nu er der fundet 454 smittede, mens 300 amerikanske statsborgere og deres familier er blevet evakueret.

Det er dog ikke alle, der får lov til at forlade skibet, når de 14 dages karantæne er udstået. Passagerer, der har delt kahyt med en passager, der har fået konstateret smitte, skal igennem en ny 14 dages karantæne.

Dertil kommer, at besætningen på omkring 1000 mennesker først starter deres 14 dages karantæne, når passagerne er gået fra borde.

I Kina og på krydstogtskibet

Den nye coronavirus blev første gang fundet omkring nytår i den kinesiske millionby Wuhan. Smitten menes at være opstået på et dyre-og fiskemarked i byen, hvor smitten er gået fra dyr til mennesker.

Siden er over 71.000 mennesker registreret som smittede. 1776 mennesker er døde af sygdommen, mens omkring 11.000 nu er registreret som helbredte efter at have haft sygdommen.

Langt de fleste smittetilfælde og dødsfald er sket i Kina, mens der i resten af verden er konstateret omkring 1000 smittetilfælde og fem dødsfald.

Krydstogtskibet Diamond Princess med 454 konstaterede smittetilfælde er den største samling smittede udenfor Kina.