Mand udsat for voldeligt overfald: - De råbte coronavirus

16x9
Folk med ansigtsmasker på gaden i London. Foto: Andy Rain / Ritzau Scanpix

Personer med asiatisk baggrund oplever diskrimination rundt omkring i verden som følge af virusudbruddet.

- De råbte ’coronavirus, coronavirus' i mit ansigt, mens de filmede mig.

24-årige Pawat Silawattakun var en sen eftermiddag på vej hjem til det vestlige London, da han blev angrebet af en flok teenagere og blev det første offer for hadforbrydelse, der ifølge britiske myndigheder knytter sig til den nye coronavirus.

Hadforbrydelser

Hadforbrydelser eller 'hate crime', som det hedder på engelsk, udspringer af had eller fjendtlighed mod bestemte grupper.

Gerningsmænd til hadforbrydelser opfatter ofrene på en forenklet og negativ måde, som de mener kendetegner hele gruppen.

Ofte skyldes en hadforbrydelse offerets race eller etniske oprindelse, religion eller seksuelle orientering. 

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Det skete, da den unge thailænder lige var trådt ud af bussen, hvor han hørte en svag lyd rettet mod sig.

- Jeg havde støjdæmpende hovedtelefoner på og fjernede dem, da nogle fyre begyndte at råbe, fortæller han til avisen The Guardian.

Det var højlys dag, og hovedgaden vrimlede med forbipasserende. Det påvirkede tilsyneladende ikke de unge fyre, der begyndte at filme Pawat Silawattakun med deres mobiltelefoner, mens de overfusede ham.

- Det føltes ikke som røveri på det tidspunkt, men mere som mobning, fortæller han.

Aktiviteten lod til at kede teenagerne, der begyndte at bevæge sig væk. Pawat Silawattakun satte efter dem.

Efter 50 meter begyndte han at råbe "Hvorfor gør I det her?".

En af dem vendte sig om og slog den unge, thailandske mand så hårdt, at han ramte jorden. Angriberen tog Pawat Silawattakuns hovedtelefoner, mens en teenager filmede angrebet på sin telefon.

Ingen af de forbipasserende trådte ifølge Pawat Silawattakun til for at hjælpe manden på jorden. Med en brækket næse lå han blødende på det kolde fortorv.

Først efter et stykke tid fik han hjælp af to personer, der fik ham transporteret til hospitalet. Imens cirkulerede angriberne ved åstedet.

- Det er frygteligt at vide, at de stadig er derude. Det var ikke bare et røveri. Jeg blev angrebet på grund af min etnicitet, siger Pawat Silawattakun.

Blev nægtet overnatning

Pawat Silawattakuns oplevelse er langt fra enestående.

Spredningen af den nye coronavirus, der kan føre til Covid-19, har medført, at flere personer med asiatisk baggrund har oplevet racistiske overfusninger rundt omkring i verden. Særligt har kineserne stået for skud.

For nyligt oplevede to personer fra Hmong-folkeslaget, at de blev diskrimineret, da de forsøgte at booke et hotelværelse i Indiana i USA. Det skriver CNN.

Kao Lor og hans onkel Lee Lor havde rejst gennem staten for at hente en nyindkøbt bil, da de stoppede for at overnatte på motellet 'Super 8'.

Men det skulle senere vise sig, at det ikke ville være nemt for de to mænd at få et sted at hvile sig, fortæller de til CNN.

En video, som Kao Lor har optaget, viser, hvordan en medarbejder i motellets reception spurgte mændene, om de var kinesiske. Da mændene udviste undren over spørgsmålet, svarede medarbejderen:

- Hvis du er fra Kina, skal jeg vide det.

Receptionisten fortalte, at han havde fået at vide, at "alle fra Kina skal hentes og sættes i karantæne i to uger".

Heller ikke et nærliggende motel ville lade de to mænd checke ind "på grund af firmaets retningslinjer".

Efter videoen gik viralt har ejeren af de to moteller givet en offentlig undskyldning til de to mænd.

**

Perspektiv

Screenshot fra Twitter af brugeren Lou Chengwang @ChengwangL. #ImNotAVirus er blevet oversat til fransk (#JeNeSuisPasUnVirus).
Screenshot fra Twitter af brugeren Lou Chengwang @ChengwangL. #ImNotAVirus er blevet oversat til fransk (#JeNeSuisPasUnVirus). Foto: TV 2

#ImNotAVirus

Twitter-hashtagget #ImNotAVirus er blevet brugt hyppigt, siden virusudbruddet begyndte at sprede sig.

Hashtagget, der betyder 'jeg er ikke en virus', oversættes til forskellige sprog og bliver anvendt på det sociale medie for at gå til kamp mod coronavirus-racisme.

Med hashtagget tager man dermed afstand fra de racistiske overfusninger, som asiater rundt omkring i verden fortæller at de oplever, når de bevæger sig i offentligheden.

***