Coronavirus

Kritiserede styret - nu er hans navn så godt som forsvundet fra internettet i Kina

Den nu afdøde kinesiske læge Li Wenliangs skæbne har rejst ny kritik af ytringsfrihedens vilkår i Kina.  Str / Ritzau Scanpix

Kritik af det kinesiske styres håndtering af virussmitte betød straf til prominent juraprofessor.

Da den kinesiske juraprofessor Xu Zhangrun i februar offentligt kritiserede den kinesiske regerings håndtering af coronavirus-udbruddet, vidste han godt, at det ville få konsekvenser for ham.

- Det er let for mig at forudse, at jeg vil blive udsat for nye afstraffelser. Faktisk kan dette sagtens blive det sidste, jeg skriver, skrev han i sit lange debatindlæg om det kinesiske styres undertrykkelse af ytringsfriheden.

Og han fik tilsyneladende ret.

Siden han offentliggjorde sin kritik, har han siddet i husarrest, han er blevet blokeret på kinesiske sociale medier, og internetforbindelsen til hans hjem i Beijing er blevet afbrudt.

Det skriver den britiske avis The Guardian, der har talt med venner til Xu Zhangrun, som ganske kort har været i kontakt med ham.

Navn så godt som slettet på nettet

Den uofficielle husarrest blev indledt, da Xu Zhangrun vendte tilbage til Beijing efter nytårsferien. Officielt blev han sat i karantæne på grund af smittefare, men ifølge hans venner var huset bevogtet af vagter, der forhindrede ham i at forlade det.

- I praksis var han i husarrest, og hans bevægelsesfrihed var begrænset, fortæller en af vennerne til The Guardian.

Siden er vagterne blevet fjernet fra hans hus, men Xu Zhangruns navn er til gengæld blevet så godt som fjernet fra internettet i Kina.

Hans konto på sociale medier er lukket, og på internettet er der kun enkelte henvisninger af ældre dato til hans navn.

Hvordan kritiserede han styret?

Den 57-årige Xu Zhangrun er professor i retslære og forfatningsret ved et af Kinas mest prestigefyldte universiteter, Tsinghua i Beijing, hvor en række kinesiske ledere – også den nuværende leder Xi Jinping – er uddannet.

Han har flere gange åbent kritiseret den kinesiske ledelse og har været suspenderet fra sin stilling på grund af kritikken.

I februar offentliggjorde han sit debatindlæg ”Viral alarm: Når vreden bliver stærkere end frygten”.

Heri kritiserede han de kinesiske myndigheder for at undertrykke information om coronavirus-udbruddet og brugte det som eksempel på, hvordan undertrykkelsen af ytringsfriheden skadede Kina.

Den seneste evakuering fra den isolerede by Wuham, hvorfra den nye coronavirus har spredt sig. Her er det 175 nepalesere fra Wuhan, der ankommer til Nepals hovedstad Kathmandu tidligt i morges.

- Det føltes, som om mere end tre årtiers kinesisk politik med reformer og ”De Åbne Døres Politik” blev ødelagt lige for øjnene af os. Som om Folkerepublikken og dens højtbesungne styreform på et øjeblik blev kastet tilbage til forhistoriske tider, skrev Xu Zhangrun. Hele hans indlæg er offentliggjort i engelsk oversættelse på netsiden Chinafile.

Og så sluttede han altså af med at forudsige, at han sandsynligvis ville blive straffet for offentliggørelsen af sin kritik, der var lagt ud på nettet.

Det vidste han nemlig af erfaring.

I 2018 offentliggjorde han et lignende debatindlæg, hvor han kritiserede, at ændrede regler betød, at landets præsident, Xi Jinping, kunne blive siddende på ubestemt tid. Tidligere havde det været reglen, at en præsident kun kunne sidde i to embedsperioder.

Det essay fik Xu Zhangrund midlertidigt suspenderet fra sin stilling.

Afdød læge er blevet et symbol

Netop nu er mange kinesere oprørte over lægen Li Wenliangs skæbne, der har gjort ham til et symbol på den manglende ytringsfrihed i Kina.

Li Wenliang var en af de første, der omkring nytår advarede mod det nye coronavirus i byen Wuhan. Myndighederne reagerede imidlertid ved at indkalde ham til en alvorlig samtale hos politiet, hvor han blev advaret mod at ”sprede rygter”.

Snart efter viste det sig imidlertid, at Li Wenliang havde ret, og at myndighederne måske havde forpasset en mulighed for at tage smittespredningen i opløbet ved at lukke munden på den samvittighedsfulde læge.

For Li Wenliang personligt var det imidlertid for sent. Han var i mellemtiden selv blevet syg med covid-19, den sygdom man kan få, når man bliver smittet med den nye coronavirus.

Han døde 7. februar, få dage efter Xu Zhangrun havde offentliggjort sit kritiske essay.

- Myndighederne viste sig at være rådvilde, og prisen for deres opførsel skulle snart efter betales af den jævne borger. Det varede ikke længe, før coronavirus nåede hele jorden rundt og hurtigt isolerede vores land fra resten af verden, skrev Xu Zhangrun blandt andet.