Coronavirus

Amerikanere bliver evakueret fra krydstogtskib, men langtfra alle er glade

USA evakuerer sine statsborgere fra isoleret krydstogtskib søndag. Men redningsaktionen bliver ikke kun modtaget med taknemmelighed.

Søndag evakuerer USA hovedparten af de amerikanske statsborgere ombord på krydstogtskibet Diamond Princess, der ligger i karantæne i Japan på grund af coronavirus.

Men nogle af de amerikanske passagerer er alt andet end taknemmelige.

De troede nemlig, at de var tæt på at have overstået deres 14 dages karantæne ombord på skibet.

Men nu bliver de fløjet hjem til USA og skal starte forfra på en ny 14 dages karantæne på en amerikansk militærbase.

- Jeg er meget frustreret og skuffet over den amerikanske regering lige nu. Det er klart, at hvis det var sket for 12 dage siden, så havde det været en lettelse. Men at de venter indtil sidste øjeblik med at hente os, og så starter en ny 14 dages karantæneperiode... Det er fuldstændigt latterligt, siger en af passagerne, Karey Mansicalco, til CNN.

'Hvordan kan det give mening?'

En anden passager, Matthew Smith kalder det "en farce", at man vil flyve passagerer hjem til USA uden at sikre sig, at de er testet først:

- Det går fra en tragedie til en komedie til en farce. Regeringen vil lade os forlade skibet uden at teste os, flyve os tilbage til USA sammen med masser af andre ikke-testede passagerer og så putte os i yderligere to ugers karantæne. Hvordan kan det give mening, skriver han på Twitter.

Ikke alle amerikanske passagerer er lige så vrede over evakueringen. En tredje passager ombord, Gay Courter, siger, at hun er lettet over, at der endelig ”kommer nogen og henter os”.

Hun accepterer fuldt ud, at hun flyver hjem til en ny karantæneperiode i USA:

- Jeg har ikke lyst til at være til fare for befolkningssundheden, siger hun til CNN.

Isoleret i kahytterne

Krydstogskibet Diamond Princess med 3.700 passagerer og besætningsmedlemmer har været i karantæne i den japanske havn Yokohama siden 3. februar, fordi den nye coronavirus fra Kina blev fundet ombord.

Alle raske ombord skulle blive i karantæne i 14 dage, mens de syge, der udviklede sygdommen covid-19, blev bragt i land efterhånden og indlagt på lokale hospitaler.

Isolerede passagerer ombord på Diamond Princess. Passagererne kan trække frisk luft på dækket en time hver dag, hvis de bærer ansigtsmaske og sørger for at holde afstand til andre passagerer.

Men karantænen, hvor passagererne har været isoleret i deres kahytter, har ikke forhindret sygdommen i at sprede sig ombord.

Søndag meddelte det japanske sundhedsministerium, at man nu havde konstateret 356 smittefælde om bord, selv om alle ombordværende endnu ikke er blevet testet.

En del af forklaringen kan være, at besætningen ombord ikke har været isoleret på samme måde som passagererne, men har spist og opholdt sig sammen.

Flere lande overvejer evakuering

De mange tilfælde ombord har fået flere lande – ud over USA er det Canada, Australien og Hongkong – til at planlægge at evakuere deres statsborgere ombord.

Indtil nu er USA dog det eneste land, der er gået i gang med en evakuering.

Søndag bliver alle amerikanske statsborgere ombord – samt deres familier – kørt til en lokal lufthavn og fløjet til USA, hvor de i 14 dage skal opholde sig på militærbaser i Californien eller Texas, før de får lov til at tage hjem.

Der er dog undtagelser. De 46 amerikanere, der allerede er syge, skal blive i Japan og få deres behandling der. Andre, der udviser symptomer på sygdommen, får heller ikke lov til at komme med flyet.

Det er et dilemma for de passagerer, der selv er raske, men har syge familiemedlemmer, som de ikke ønsker at efterlade i Japan.

De raske passagerer har fået at vide, at hvis de ikke tager med flyet hjem, skal de i stedet i 14 dages ny karantæne i Japan, før de kan få lov til at rejse hjem.

Den amerikanske passager Gay Courter pakker sine kufferter. Hun har accepteret 14 dages karantæne hjemme i USA: - Jeg har ikke lyst til at være til fare for befolkningssundheden, siger hun.

Og dermed er passagerernes trængsler ikke ovre.

Den vrede passager ombord, Matthew Smith, skriver på Twitter, at han ikke kunne komme ombord på evakueringsflyet, selv hvis han ville:

- Jeg har lige fået at vide af ambassaden, at vi har så meget bagage og håndbagage, at vi ikke kan få plads til det hele ombord, skriver han.