Udland

68 kvinder tvunget til smide trusser på toilet - lærere ville tjekke, om de havde menstruation

Medarbejdere hos et indisk velgørenhedsfond i Mumbai pakker menstruationsbind i 2018 under en kampagne for større åbenhed omkring indiske kvinders menstruation. Indranil Mukherjee / Ritzau Scanpix

Kvinderne studerer på en skole i Indien med strenge regler for menstruation, der drives af en rig, konservativ hindu-gruppe.

I alt 68 unge kvinder i 18-19 års alderen, der bor på kollegie ved et universitet i byen Bhuj i delstaten Gujarat i Indien, blev tirsdag tvunget til at tage tøjet af og smide trusserne på et toilet.

De skulle bevise over for deres kvindelige lærere, at de ikke havde menstruation.

Det fortæller nogle af dem ifølge BBC.

Episoden skete tirsdag på Shree Sahajanand Girls Intstute (SSGI) i Bhuj. De unge kvinder er elever på universitetet, der drives af en swamiarayansk sekt, en rig og konservativ hinduistisk gruppe.

Må ikke komme i køkken og tempel

Universitetet siger ifølge BBC, at en leder på kollegiet om mandagen havde klaget til kollegiets rektor over, at nogle af eleverne havde brudt de regler for menstruation, som eleverne skal følge.

Ifølge de regler må kvinder ikke komme i templet og i køkkenet, og de må ikke røre andre studerende, når de har menstruation. Ved måltider skal de sidde isoleret fra de andre elever, og i klasseværelserne forventes de at sidde på de bageste rækker under timerne.

En af de studerende fortæller også BBC, at kollegiet har et registreringssystem, hvor kvinderne skal skrive sig ind, når de har menstruation, så ledelsen lettere kan identificere dem. Men i løbet af de seneste to måneder var der ingen elever, der havde skrevet sig ind i registret.

På den baggrund klagede lederen på kollegiet over, at unge kvinder med menstruation opholdt sig i køkkenet og i templet, og at de havde samvær med andre studerende.

Ifølge de studerende blev de dagen efter tvunget til at smide tøjet på toilettet.

"Psykisk tortur"

Over for BBC beskriver de studerende det som en "smertefuld oplevelse", der havde "traumatiseret" dem. De mener, det var "psykisk tortur".

En af de studerendes far siger, at da han kom til kollegiet, løb hans datter og flere andre elever grædende hen til ham.

- De er i chok, siger han.

I torsdags demonstrerede flere af de studerende og krævede handling i forhold til de kollegieledere, der har "ydmyget" dem.

Over for BBC kalder Pravin Pindoria, et bestyrelsesmedlem i kollegiet, episoden "uheldig". Pindoria siger, en efterforskning er sat i gang, og at det vil få konsekvenser for de personer, der måtte have handlet forkert.

Men Darshana Dholakia, der er vicerektor på det universitet, som kollegiet er tilknyttet, lægger ansvaret på eleverne. Hun siger, de brød reglerne, og tilføjer, at nogle af dem har undskyldt.

Meldt til politiet

Nogle af de studerende siger til BBC, at de er kommet under pres fra skolens ledelse for at nedtone hændelsen, og at de er blevet opfordret til ikke at tale om, hvad de er blevet udsat for.

I fredags beordrede Kvindekommissionen i delstaten Gujarat en efterforskning af det, den kalder en "skammelig handling", og den opfordrer de studerende til at "stå frem og tale uden frygt for repressalier".

Politiet har også modtaget en anmeldelse.

Tabu i Indien

Det er ikke første gang, kvindelige studerende i Indien oplever den slags i forbindelse med menstruation.

I en lignende sag blev 70 studerende for tre år siden tvunget til at smide tøjet af den kvindelige skoleleder på en skole i den nordlige Indien, efter skolelederen havde fundet blod på en dør til badeværelset.

Diskrimination mod kvinder på grund af menstruation er udbredt i Indien.

Kvindernes menstruationsperioder har længe været et tabu, og menstruerende kvinder anses for urene. De udelukkes ofte fra sociale og religiøse begivenheder og nægtes adgang til templer og køkkener.