Udland

Minister får bekræftet Danmark som "vigtig partner" i kampen mod IS

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, mener, at Danmark er oplagt til at tage varetage opgaven med at lede NATO-missionen i Irak.

Danmark skal efter planen overtage ledelsen af NATO's træningsmission i Irak i slutningen af året.

Lørdag har udenrigsminister Jeppe Kofod (S) mødtes med udenrigsministrene fra Irak og Kuwait for at diskutere det og kampen mod terrororganisationen Islamisk Stat.

- Jeg fik på mødet bekræftet, at Danmark er en vigtig partner, og vores bidrag i kampen mod IS er værdsat, siger Jeppe Kofod ifølge nyhedsbureauet Ritzau.

Jeppe Kofod kunne samtidig bekræfte, at Irak igen byder NATO-styrker velkommen, efter det irakiske parlamentet i januar besluttede, at alle NATO-styrker skulle forlade landet.

Udenrigsministeren kan dog endnu ikke give en tidshorisont for, hvornår styrkerne er helt tilbage.

- IS er en kæmpe trussel mod irakerne, men også for alle os andre. Og vi står last og brast med dem om at bekæmpe IS. Vi skal lede NATO-træningsmissionen og gerne så hurtigt som muligt, siger Jeppe Kofod.

Stoltenberg: Danmark er oplagt

Ifølge NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, er Danmark et oplagt valg til at lede NATO's træningsmission i Irak.

- Danmark har bevist i mange år, at de kan håndtere operationer under vanskelige forhold. Det har de vist i Afghanistan, i Irak og andre steder. Danmark har gode, professionelle soldater, der er gode til at skabe ro omkring sig. Og det er vigtigt, når man opererer vanskelige steder som Irak, sagde Jens Stoltenberg til TV 2 onsdag.

Missionen har været suspenderet på grund af den ustabile sikkerhedssituation i kølvandet på USA's drab på den højtstående iranske general, Qassem Soleimani, i Irak i januar.

Størstedelen af de danske soldater på træningsmissionen blev sendt til Iraks naboland Kuwait i januar, men er altså på vej tilbage til basen Al-Asad, hvor de træner irakiske soldater.

Verdens største messe

Forventningen og håbet er, at missionen kan genoptages fuldt ud inden for kort tid.

Og det er i både Iraks og NATO-landenes interesse, mener Jens Stoltenberg.

Danmark kommer i slutningen af året til at overtage ledelsen af træningsmissionen fra Canada, der har haft ansvaret siden missionens begyndelse i oktober 2018.

Mødet mellem Jeppe Kofod og udenrigsministrene fandt sted ved den årlige internationale sikkerhedskonference i den tyske by München.

Sikkerhedskonferencen i München beskrives ifølge nyhedsbureauet Ritzau som verdens største konference for international sikkerhedspolitik.

35 statsledere samt 80 udenrigs- og forsvarsministre fra overalt i verden er samlet med politikere, embedsmænd og efterretningsfolk i tre dage.

Emnerne er verdens konflikter og sikkerhedspolitiske udfordringer.