Udland

Kurdere vil smide 10.000 IS-krigere i retten

For at retsforfølge IS-soldaterne beder kurderne om økonomisk støtte. Justitsminister Nick Hækkerup kalder kurdernes melding "interessant".

Danske statsborgere er blandt de cirka 10.000 medlemmer af terrorgruppen Islamisk Stat (IS), som det kurdiske selvstyre nu er klar til at retsforfølge.

Det skriver Jyllands-Posten.

Retshandlingerne mod de mistænkte krigere, der bliver tilbageholdt i Syrien, skal indledes i marts.

Det har Abdulkarim Omar, der er udenrigsansvarlig for det kurdiske selvstyre i Syrien, sagt i en video-erklæring, der er blevet offentliggjort på internettet.

12 danske statsborgere

Den danske justitsminister, Nick Hækkerup (S), kalder meldingen "interessant".

- Fremmedkrigere er uønskede i Danmark, og de bør retsforfølges dér, hvor deres modbydelige handlinger er begået. Danmark arbejder aktivt sammen med en kreds af ligesindede europæiske lande på at undersøge konkrete muligheder for retsforfølgelse af fremmedkrigere lokalt i regionen, skriver Nick Hækkerup i en mail til TV 2.

- Den kurdiske udmelding er interessant, men efterlader en række åbne spørgsmål, som jeg vil drøfte nærmere med mine europæiske kolleger, skriver han.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste er 12 danske statsborgere lige nu enten fængslet eller tilbageholdt i eller omkring konfliktzonen.

Kurdere vil have økonomisk støtte

Det internationale samfund bør hjælpe til, så der kan etableres en domstol i området, mener Zelal Ceger. Han er en af lederne af Tev-Dem, som er en paraplyorganisation for de kurdiske organisationer, der reelt styrer det kurdiske selvstyre.

- Vi har fængslet tusinder af jihadister fra hele verden, inklusiv fra Danmark. Hvis landene ikke tager deres statsborgere retur, bør de i det mindste støtte os økonomisk med at retsforfølge dem lokalt, siger Zelal Ceger ifølge Jyllands-Posten.

Venstre og Dansk Folkeparti melder sig klar til at yde økonomisk støtte til kurderne, så de kan håndtere retssagerne, skriver Jyllands-Posten.

Ikke stor interesse for at hjemtage statsborgere

Ifølge TV 2s mellemøst-korrespondent Benjamin Kürstein har kurderne gennem længere tid uden held forsøgt at få de lande, der har statsborgere i kurdisk varetægt i Syrien, til at hjemtage dem og retsforfølge dem i deres hjemlande.

- Det har der bare ikke været særlig stor interesse for. Derfor forsøger kurderne nu selv at facilitere de her retssager i Syrien, siger Benjamin Kürstein.

- Det kommer til at koste nogle penge, og det er formentlig ikke noget, kurderne kan løfte selv økonomisk, fortsætter han.

De 12 danske statsborgere i kurdernes varetægt har i forskellig grad deltaget i kampene i området, siger Benjamin Kürstein:

- Præcis hvad de har gjort, er noget af det, der nu skal afklares i en eventuel retssag.