Udland

Gik fra borde i går - nu er krydstogtpassager syg af kinesisk virus

Alle passagerer på krydstogskibet Westerdam var ellers blevet erklæret fri for covid-19, inden de gik fra borde i Cambodia.

Glæden var stor, da 1455 passagerer og 802 besætningsmedlemmer fra krydstogtskibet Westerdam i går kunne gå fra borde i Cambodia. Skibet havde ellers sejlet rundt i to uger uden at kunne få lov til at lægge til i nogen havne af frygt for sygdommen covid-19.

Men efter at have sejlet fra havn til havn i 13 dage fik skibet altså endelig lov til at lægge til i Cambodia. Her blev der taget prøver af de passagerer, som viste tegn på sygdom. Alle 20 prøver kom tilbage og var negative, og derfor fik alle passagerer lov til at forlade skibet. Sikkert tilbage på landjorden blev de mange passagerer, der havde været fanget om bord på skibet, modtaget med blomster og lykønskninger og alle fik lov til at rejse videre, skriver South China Morning Post.

Passagererne fra Westerdam blev modtaget med blomster af Cambodias premierminister.

Smittet fløj til Malaysia

Men nu viser det sig, at ikke alle passagererne var sygdomsfri. En 83-årig amerikansk kvinde, som fredag fløj fra Cambodia til Malaysia sammen med 144 andre passagerer fra skibet, er nu blevet testet positiv for sygdommen. Hendes 85-årige mand er testet negativ for virussen.

Ifølge de malaysiske sundhedsmyndigheder blev kvindens symptomer opdaget under en screening i lufthavnen. Parret er nu indlagt på et hospital uden for Kuala Lumpur, hvor kvinden modtager behandling og hendes mand er indlagt til observation.

Ifølge det malaysiske sundhedsministerie er kvinden den eneste af de passagerer, der var om bord på flyet, der udviste symptomer på sygdommen.

Passagerer fra USA og Europa

Passagerer fra krydstogtsskibet Westerdam jubler, da de endelig kommer i land i Sihanoukville, Cambodia, 14. februar 2020.

Lørdag havde mere end halvdelen af skibets 2257 passagerer og besætningsmedlemmer forladt skibet. På grund af det store antal mennesker om bord, er det ventet at det tager mindst tre dage at få alle fra borde.

Med det seneste udbrud er antallet af covid-19 smittede i Malaysia oppe på 22 personer. Heriblandt er 15 kinesere, seks malaysiere og den amerikanske kvinde.

Ifølge den amerikanske ambassadør i Malaysia W. Patrick Murphy var mere end 600 passagerer om bord amerikanske statsborgere. Desuden skal der have været passagerer fra blandt andet Storbritannien, Australien, Canada, Frankrig, Holland og Tyskland.

En hård tid for krydstogtskibe

En passager ombord på krydstogtskibet Diamond Princess, der har ligget isoleret i havnen i Yokohama siden 3. februar.

Flere krydstogtskibe i Asien er ramt af frygten for at sprede covid-19.

Det største antal smittede uden for Kina befinder sig da også om bord på skibet Diamond Princess, som lige nu er i karantæne ud for Yokohama i Japan. Ud af de omkring 3700 passagerer om bord er mindst 285 personer testet positiv for virussen. Alle er blevet overflyttet til hospitalet.

Inden Westerdam fil lov at lægge til i Cambodia blev skibet afvist i Filippinerne, Taiwan, Japan, Sydkorea og i Thailand.

Fredag blev to andre krydstogtskibe, tyskejede AIDAvita og norskejede Norwegian Jade, afvist at lægge til i Vietnam.