Coronavirus

Flere og flere bliver syge på krydstogtskib - nu bliver amerikanerne evakueret

Et fly skal hente 380 passagerer, der er i karantæne på grund af coronavirus, hjem til USA - hvor de skal i karantæne på ny.

USA vil nu evakuere de amerikanske statsborgere, der sidder i karantæne ombord på krydstogtskibet Diamond Princess i Yokohama i Japan.

Omkring 380 amerikanere og deres familier ombord på skibet vil blive fløjet tilbage til USA søndag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

De 3700 mennesker ombord på krydstogtskibet har været i karantæne, siden skibet lagde til i Yokohama 3. februar på grund af frygt for smitte med den nye coronavirus.

Lørdag formiddag meddelte de japanske myndigheder ifølge nyhedsbureauet AFP, at der er konstateret 67 nye smittetilfælde på skibet. Inden da var 218 passagerer og besætningsmedlemmer blevet testet positive for virussen.

Det betyder, at krydstogtsskibet er det sted i verden udenfor Kina, der har flest konstaterede smittetilfælde.

Ny karantæne i USA

I en mail til de karantæneramte amerikanere ombord skriver den amerikanske ambassade i Tokyo, at de vil blive fløjet til USA og derefter skal igennem en ny 14-dages karantæne i USA.

Ambassaden understreger, at evakueringen vil blive foretaget med den største forsigtighed, og alle passagerne skal igennem et medicinsk tjek, før de får lov til at stige ombord på flyet.

En enkelt passagerer trækker frisk luft ombord på Diamond Princess

De amerikanske passagerer, der allerede er testet positive for virus eller har tegn på sygdommen, der nu har fået det officielle navn covid-19, får ikke lov til at komme ombord på flyet. De skal blive i Japan og blive behandlet der.

- Vi forstår, at det er frustrerende, men disse forholdsregler ligger i forlængelse af den forsigtige politik, som vi har indført for at begrænse spredningen af sygdommen, hedder det i e-mailen, som en af passagererne ombord har videresendt til tv-stationen CNN.

Ambassaden skriver, at det er frivilligt at lade sig evakuere, men understreger, at hvis man takker nej, så ”vil der gå et stykke tid, før man får en ny mulighed for at vende tilbage til USA”.

Miljø for smitte

Det amerikanske udenrigsministerium har tidligere meddelt, at man ville sende et chartret fly til Japan for at hente de amerikanske passagerer hjem.

Men beskeden fra udenrigsministeriet har hidtil været, at flyvningen først skulle ske, når den 14 dage lange karantæne ombord var overstået på onsdag.

Siden har der været stigende kritik af karantænen ombord, og betingelserne for passagerne er blevet lempet i flere omgange.

Isolerede passagerer ombord på Diamond Princess benytter det massive presseopbud på havnen til at føre valgkamp med et par bemalede lagner

Antallet af smittede bliver ved med at stige, og det er langt fra alle passagerne, der er blevet testet endnu.

- Smittetilfældene er nu tætte ombord på skibet. Nu er det faktisk et godt miljø for virussen at sprede sig i, så jeg mener, at det er på tide at få folk væk fra skibet, siger Shigeru Omi, der er ekspert i at forebygge smitsomme sygdomme og tidligere har været verdenssundhedsorganisationen WHO’s chef i regionen, til avisen The Guardian.

En bus kører væk fra havneområdet i Yokohama med enkelte ældre passagerer, der har fået lov til at forlade skibet

Flere går fra borde

De japanske myndigheder er da også begyndt at lade enkelte passagerer forlade skibet.

Det har hele tiden været myndighedernes politik, at passagerer, der var syge eller havde tydelige symptomer, blev sendt i land og behandlet der.

Men nu er det japanske sundhedsministerium også begyndt at give enkelte passagerer, der ikke er syge, lov til at forlade skibet og komme i isolation i land i stedet for.

Det er i første omgang passagerer over 80 år, og passagerer der har været isoleret i de mindste indre kahytter i skibets bund – uden vinduer og adgang til dagslys, skriver magasinet Business Insider.

Samtidig har passagerne nu fået lov til at forlade deres kahytter og gå rundt på dækket en time hver dag, på betingelse af at de bærer ansigtsmasker og holder afstand til andre mennesker.

Rederiet, der ejer krydstogtskibet, gør samtidig hvad de kan for at holde humøret oppe hos passagerne ombord. Fredag fik de en særlig valentinsdags-menu bragt ned til deres kahytter med rejecocktail og coq au vin.

Passagererne har også fået otte nye tv-kanaler på deres fjernsyn i kahytten, en kraftigere internetforbindelse og adgang til en telefontjeneste, hvor de kan få rådgivning om deres mentale sundhed.