Udland

Banker sætter pengesedler i karantæne for at stoppe virus

Den Kinesiske Centralbank har lavet en 'nødudstedelse' af fire milliarder yuan i nye sedler til Hubei-provinsen, hvor virussen brød ud. 

Kinesiske banker desinficerer og isolerer brugte pengesedler i et forsøg på at standse spredningen af covid-19, tidligere kendt som ny coronavirus.

Bankerne bruger ultraviolet lys eller varmebehandling for at desinficere yuan-sedler, hvorefter de bliver forseglet og gemt væk i syv til 14 dage, alt efter hvor alvorligt udbruddet er i den specifikke region, hvor de er blevet brugt. Det siger den kinesiske centralbank på en pressekonference ifølge The Guardian.

Arbejder for at inddæmme virus

Virussen, som har smittet mere end 66.000 mennesker i Kina og har spredt sig til flere andre lande, har medført, at de kinesiske myndigheder arbejder på højtryk for at desinficere offentlige steder og for at minimere kontakten mellem mennesker.

Apoteker over hele landet fik hurtigt udsolgt håndsprit og operationsmasker, da det i slutningen af januar blev meldt ud, at man lukkede ned for byen Wuhan, hvor man mener, at virussen har sit arnested.

I kontorbygninger er der installeret bokse med lommetørklæder i elevatorerne, som folk bliver opfordret til at bruge, når de trykker på knapperne. Hos taxaselskabet Didi bliver chaufførerne opfordret til at desinficere deres biler hver dag.

Har trykt fire milliarder yuan i nye sedler

Fan Yifei, som er vicedirektør i den kinesiske centralbank, siger, at alle banker er blevet ansporet til kun at udlevere nye pengesedler til kunder, når det er muligt.

Centralbanken har lavet en 'nød-udstedelse' af fire milliarder yuan i nye sedler til Hubei-provinsen, hvor virussen brød ud.

Udstedelsen skal hjælpe med at sikre offentlighedens tryghed og helbred, når de bruger kontanter, siger Fan Yifei.

Det er dog uklart, hvor stor en effekt centralbankens arbejde med desinfektionen af de mange pengesedler vil have, da et stadigt stigende antal kinesere foretrækker mobilbetaling frem for kontanter.

I 2017 svarede næsten 75 procent af kineserne i en undersøgelse fra Ipsos, at de kunne overleve en hel måned uden at bruge mere end 100 yuan, knap 100 danske kroner, i kontanter.

Første covid-19 dødsfald i Europa

Samtidig er det første covid-19 dødsfald blevet bekræftet i Europa. En 80-årig kinesisk turist er død i Frankrig.

Den afdøde har været i karantæne på et hospital siden 25. januar. Han ankom til Frankrig 16. januar.

- Hans tilstand er blevet værre og værre de seneste dage, og de seneste mange dage har han været i kritisk tilstand, siger den franske sundhedsminister Agnes Buzyn ifølge det franske medie Le Parisien.

Ministeren understreger samtidig, at manden har været i isolation, siden han blev indlagt.

Den afdøde mands datter er også smittet med sygdommen, men de franske sundhedsmyndigheder vurderer, at hun vil komme sig.

Der er registreret 11 tilfælde af folk, som er blevet smittet med sygdommen covid-19 i Frankrig. Seks mennesker er fortsat indlagt.

I Danmark er der ikke registreret nogle tilfælde af sygdommen.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, kan covid-19 sprede sig gennem kontaminerede ting, såvel som spytdråber og direkte kontakt med smittede personer.