Udland

William Barr i skarpt angreb: Trumps tweets gør det "umuligt for mig at arbejde"

Ministerens kritik af Trump kommer efter en speget sag om en tidligere Trump-rådgiver, der har skabt ramaskrig og fået advokater til at sige op.

William Barr har været blandt præsidentens mest loyale allierede, siden han blev justitsminister 14. februar for et år siden.

Men nu kan det se ud, som om han har fået nok.

I et ekstraordinært interview med tv-stationen ABC News torsdag sagde Barr nemlig, at Trumps angreb på justitsministeriet har gjort det "umuligt for mig at arbejde".

- Jeg kan ikke lave mit arbejde i ministeriet med et konstant kommentarspor i baggrunden, der underminerer mig, sagde han.

Hvorfor reagerer justitsministeren nu?

Interviewet kommer i kølvandet på voldsom kritik af justitsministeriets håndtering af sagen mod Roger Stone, som er Donald Trumps tidligere rådgiver og ven gennem mange år.

Roger Stone blev i november 2019 kendt skyldig i at have løjet for Kongressen og for at have forsøgt at påvirke vidner i forbindelse med efterforskningen af Ruslands indblanding i præsidentvalget i 2016.

Anklagemyndigheden forlangte mandag syv til ni års fængsel i sagen.

Men dagen efter kom en pressemeddelelse fra justitsministeriet med et nyt krav, der denne gang lød på "langt mindre" tid bag tremmer. Ministeriet mente ikke, at den strenge straf stemte overens med forbrydelserne, skrev ministeriet.

Meddelelsen kom kun få timer efter, at Trump tirsdag morgen klagede over den foreslåede fængselsstraf på Twitter.

- Det er en forfærdelig og meget uretfærdig situation, skrev præsidenten.

Derfor bød præsidenten den nye melding fra justitsministeriet velkommen.

- Tillykke til justitsminister William Barr for at have taget kontrollen over en sag, der var ude af kontrol og måske aldrig burde være rejst, skrev Donald Trump på Twitter.

Ramaskrig over præsidentens tweets

Og det fik straks et ramaskrig til at sprede sig.

De fire advokater på sagen hos anklagemyndigheden sagde deres job op, og demokraterne forlangte en undersøgelse.

William Barr har sagt, at han er klar til at forklare sig for retsudvalget i Repræsentanternes Hus 31. marts.

Lederen af udvalget, demokraten Jerry Nadler, skriver i et brev, at Barr vil blive spurgt om strafudmålingen, og at episoden rejser alvorlige spørgsmål om ledelsen af justitsministeriet.

Lyn-analyse

William Barr gør jo bare, hvad en amerikansk justitsminister skal gøre, nemlig at stå last og brast for justitsministeriets uafhængighed og integritet. Når det alligevel får så meget opmærksomhed i USA, skyldes det, at der hersker tvivl om, hvorvidt USA's justitsminister ser sig selv som landets eller præsidentens justitsminister. Derfor bliver det en historie, når Barr offentligt siger fra, når USA's præsident endnu engang blander sig og lægger pres på justitsministeriet, da Barr ikke altid udviser den distance til den siddende administration, som man burde gøre som USA's justitsminister.

Barr vil ikke lade sig mobbe

Det er meget sjældent, at justitsministeriet griber ind og ændrer anbefalinger fra dets egen anklagemyndighed.

Men William Barr fastholder i interviewet med ABC, at beslutningen om at ændre i kravet om fængselsstraf blev taget aftenen før, og at justitsministeriet ikke har haft kontakt med Det Hvide Hus om sagen.

Derefter stak han en direkte anmodning ud til præsidenten, Donald Trump.

- Jeg tror, det er på tide at stoppe med at tweete om igangværende sager i justitsministeriet, sagde William Barr og understregede, at han ikke vil lade sig "mobbe" eller "påvirke af nogen".

Du kan se klip fra interviewet med tv-stationen ABC i toppen af artiklen.